Прије неколико дана нам је дошло љето, а са њим топло вријеме и врућине, које људи углавном теже подносе.

 

Вјероватно најлакши начин да избјегнете врућине је да останете у замраченом стану или кући, упалите клима-уређај и не радите ништа. За оне који ипак морају изаћи из куће, или  немају клима-уређај (који и није најздравије рјешење), ево неколико савјета како се расхладити и лакше поднијети љетне врућине.

За почетак, обуците се лаганије, у природне материјале као што су памук и лан. Носите свијетле боје, а тамније оставите за вечерње сате. Осим тога, избјегавајте металне наруквице и огрлице које се лако загријавају. Одличан модни детаљ је свакако шешир, а заштитиће вас од јаког сунца.

Увијек носите са собом флашицу воде. Током љета тијело мора остати хидратизирано, па немојте излазити из куће без воде, или природног напитка. Што се тиче исхране, у храну треба укључити зачине, јер конзумирање зачињене хране расхлађује тијело. Чили папричица и кари подстичу знојење, а зној који испарава, хлади организам. Смањите количину оброка, јер претјеривање с храном подстиче загријавање тијела.

Можете се расхладити и сладоледом. Уколико сте у прилици, отиђите на ријеку, базен, језеро. Поред воде је увијек хладније, а и можете се забавити са пријатељима. Остајете ли у кући, замрачите просторије, навуците завјесе и обавезно искључите све електричне уређаје који стварају топлоту.

Ако имате стони вентилатор, ставите шољице пуне леда испред њега прије него што да укључите. Комбинација малих капљица хладне воде и ваздуха из вентилатора ће вас сигурно расхладити.

Љети је најбоље спавати на танкој свиленој постељини која кожи омогућава да дише, а пошто има природна хипоалергенска својства, одличан је избор за све који имају проблем с осипом од врућине. Увијек се можете освјежити хладном купком у коју можете додати коцкице леда.
Извор: cafe.ba