U danima kada Bosna i Hercegovina čvršće nego ikada stoji na pozicijama koje ne vode napretku na putu ka evropskim integracijama, i kada zemlje u okruženju počinju da prave velike korake u tom pravcu, ponovo se kao aktuelno nameće pitanje dvojnog državljanstva i sticanje “alternativnog” pasoša za građane naše zemlje.

Veliki broj građana BiH, uglavnom hrvatske nacionalnosti ali i pripadnika drugih naroda, iskoristili su mogućnost za posjedovanje dvojnog državljanstva te posjeduju pasoše (domovnice) Republike Hrvatske. Dobar dio njih, posebno oni u pograničnom području koristi i razne druge mogućnosti koje nudi državljanstvo Hrvatske, pa se nerijetko odlučuju i da pravo na zdravstvenu zaštitu koriste u susjednoj zemlji, jer je ono na višem nivou nego što je to slučaj sa našom zemljom.

Posjetili smo Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru i iz prve ruke saznali kako građani Bosne i Hercegovine mogu iskoristiti pravo na upis u državljanstvo Republike Srbije.

Ugovorom o dvojnom državljanstvu zaključenom između SR Jugoslavije i BiH, koji je stupio na snagu 15. maja 2003. godine države ugovornice su se saglasile da državljanin jedne države može steći državljanstvo druge države (dvojno državljanstvo). Ovakva mogućnost, zbog komplikovane procedure i velikih troškova, nije mnogo korišćena jer su troškovi za npr. četvoročlanu porodicu iznosili i preko 1500 evra.

konzulat u mostaruNaš sagovornik u Konzulatu nam je objasnio da je od prošle godine, procedura u mnogome pojednostavljena, a samo podnošenje zahtjeva za upis u državljanstvo Srbije i sticanje istog je potpuno besplatno. Ovo rasterećenje troškova je rezultat odluke bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, na čiju inicijativu je Vlada Srbije donijela uredbu o preuzimanju konzularnih troškova ovih zahtjeva. Uz zahtjev za prijem u državljanstvo Republike Srbije, Konzulatu je potrebno dostaviti slijedeće dokumente:

– Izvod iz matične knjige rođenih, ne stariji od 6 mjeseci (original i kopiju neovjerenu)

– Uvjerenje o državljanstvu BiH, , ne starije od 6 mjeseci (takođe, original i kopiju)

– Izvod iz matične knjige vjenčanih, ukoliko zahtjev podnosi lice koje je u braku, ne stariji od 6 mjeseci (original i kopija)

– Fotokopija identifikacionog dokumenta sa fotografijom (pasoš ili lična karta), originale ponijeti na uvid

Uz pomenute dokumente, za punoljetnu nezaposlenu djecu do 26 godina života potrebno je priložiti uvjerenje o nezaposlenosti ili potvrdu o redovnom školovanju (studiranju). Za dijete starije od 14 godina, potrebna je njegova saglasnost i njegovo prisustvo prilikom predaje zahtjeva. Za djecu mlađu od 14 godina, nije potrebno prisustvo prilikom predaje zahtjeva.

Odluka Borisa Tadića bila je adresirana na lakše sticanje srpskog državljanstva za Srbe u regionu, pa nas je zanimalo kako je uređeno utvrđivanje da li je neko Srbin ili ne, prilikom predaje zahtjeva. “Zahtjev mogu predati svi državljani Bosne i Hercegovine bez obzira na nacionalnu pripadnost, ali da budemo iskreni zahtjeva od strane pripadnika drugih naroda, osim srpskog, mi nismo ni imali”-odgovorio nam je službenik Konzulata.

Prikupljene dokumente potrebno je predati u Konzulat Republike Srbije u Mostaru, koji se nalazi u ulici Konak br. 5 (u prostorijama “Vladičanskog dvora”) radnim danom u periodu od 9 do 12 časova i 30 minuta. Procedura do izdavanja pasoša traje oko godinu dana.

Da li je ovo investicija za budućnost prosudite sami, ali sa ovakvim tempom kojim se Bosna i Hercegovina (i svi njeni dijelovi !) kreće prema evro-integracijama, ostaje bojazan da će pojedini u narednom periodu tražiti informaciju i kako do državljanstva Albanije, jer realni su izgledi da će i pasoš te zemlje biti cijenjeniji nego bosansko-hercegovački.

B.S. Hercegovina Promo, jul 2013