Najsrećniji na poslu su radnici koji ispunjavaju radne zadatke koji ne zahtijevaju razmišljanje, pokazala je studija istraživača Univerziteta Irvin u Kaliforniji.

“Posao koji ne zahtijeva mentalnu uključenost pruža nam osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva bez stresa i frustracije”, objasnila je vođa istraživačkog tima sa kalifornijskog univerziteta Gloria Mark za Vol Strit Džornal.

Istraživanje, u koje su bili uključeni zaposleni u Microsoftu koji su ispunjavali zadatke primanja i servisiranja raznih podataka tokom cijelog dana, pokazalo je da su se službenici u trenutku obavljanja poslova koji zahtijevaju veliku pažnju i usredsređenost osjećali mnogo manje srećni nego kada se od njih tražilo samo puko čitanje poruka i odgovaranje na elektronsku poštu.

“Koncentracija dovodi do jedne vrste stresa a ljudi su generalno srećniji kada nisu pod stresom”, objašnjava doktorka Mark.

“S druge strane posao ‘naslijepo’ ne zahtijeva napor a, ipak, pruža osjećaj zadovoljstva zbog ispunjenja radne dužnosti”, zaključuje se u studiji.

 

Izvor: Tanjug