Trebinjci su izabrali 29 predstavnika u lokalni parlament. Od toga je 12 iz redova SNSD-a, a ova stranka je dobila 6.235 glasova i ponovo obezbijedila skupštinsku većinu. Na njihovoj strani su još po dva odbornika Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske te jedan DNS-ovac i predstavnik nacionalnih manjina. Kada stignu glasovi poštom moguće da im se priključi i odbornik NDP-a.
Sada se zna da će većina brojati najmanje 18 odbornika. Aposlutni rekorder među novim odbornicima je Luka Petrović. Generalni direktor Elektroprivrede Srpske za ATV kaže da ulazi u parlament i da očekuje mnogo.

“Smatram da čemo imati jednu pristojnu i radnu atmosferu i odgovorićemo na sva pitanja i sve probleme koje bude postavljala opozicija jer smatramo da oni trebaju da budu konstruktivni i nadati se da će biti. Ako ne budu to je njihov problem”, kaže Luka Petrović, predsjednik GO SNSD Trebinje.

Boje opozicije u Trebinju braniće 10 ili 11 odbornika. Po tri su iz SDS i PDP-a a prema dosadašnjim podacima Lista Nebojše Vukanovića ima pet predstavnika, u slučaju da glasovi poštom u parlament ubace predstavnika NDP-a, Vukanović bi ostao bez jednog mandata. Opozicionar doktor Saša Borjan kaže da mu stiže pojačanje.

“Ući će nova lica u skupštinske klupe pa će na neki način biti osvježena opoziciona lista. Očekujemo sa novim licima da će biti oštrije i snažnije djelovanje opozicije u Trebinju”, rekao je Saša Borjan, odbornik PDP-a Trebinje za ATV.

Dosadašnji predsjednik trebinjskog parlamenta nema nijednu zamjerku na prošli saziv, sve pripisuje ubjedljivoj većini. Kaže da su se u potekle četiri godine  odbornici sastali 43 puta i donijeli  ukupno 961 akt. Više nego efikasno kaže Banjak, a isto očekuje i od novog saziva.

“Nadam se da će trebinjski parlament ostati mjesto gdje će se prije svega sučeljavati argumenti, gdje će se govoriti o onome što je zaddato i što se tiče života i rada grada Trebinja a da će lični animoziteti i netrpeljivosti biti potisnute u drugi plan”, ističe Dragoslav Banjak, bivši predsjednik Skupštine Grada Trebinja.

Protekli izbori su politički vaskrsli i nekadašnjeg gradonačelnika Slavka Vučurevića. Zanimljivo je to što bi se u skupštinskim klupama mogao naći i jedan bračni par. Trebinje je izabralo mlade odbrnike, a najmlađije je Đorđe Vučinić koji ima tek 21 godinu.

 

Izvor: ATV