Saznajte kako spriječiti i sanirati neprijatno noćno kašljanje.

Znamo, ovo se događa baš svima, kada pate od prehlade praćene kašljem: počne kao grebanje ugrlu, a zatim eskalira do učestalog napada kašlja, naročito kada pokušavate da zaspete, ili koji vas probudi usred noći. Složićemo se, da se u ovim situacijama svi budimo sa pitanjima- zašto se ovo dešava, i još značajnije: kako da spriječim noćni kašalj?

Kašljanje jeste način da se vaše tijelo oslobodi sluzi, mikroba i zagađivača vaših disajnih puteva i pluća. U zavisnosti od toga čime je uzrokovan, postoje različiti preparati i lijekovi, kao i promijene u načinu života kojima možete ublažiti i spriječiti noćni kašalj, kako kod odraslih, tako i kod djece:

Podignite vaš jastuk

Mikrobima je lakše da stignu do vašeg grla i pokrenu kašalj kada vam je glava u istoj liniji sa tijelom. Pokušajte da podignete uzglavlje i jastuk na kome spavate nešto više.

Izbjegavajte spavanje u prostoriji sa suvim vazduhom

Suv i topao vazduh može iritirati vaše grlo i disajne puteve, naročito za vrijeme zimske sezone grijanja prostorija. Ovaj efekat nastaje zbog oslobađanja zagađujućih materija koje se nalaze u tijelima i sistemima. Ovlaživač vazduha u prostoriji može da pomogne, ili jednostavno, češće provjetravanje.

Spriječite vraćanje vašeg želudačnog sadržaja dok spavate

Ležanje olakšava stomačnoj kiselini da se vraća u vaš jednjak. Ovo stanje je poznato kao gastroezofagealni refluks, tj. hronični oblik refluksa kiseline, i čest je uzrok noćnog kašlja. Da biste spriječili kašalj koji izaziva vraćanje kiseline iz vašeg stomačnog sadržaja, izbjegavajte hranu koja nadražuje vaše varenje, ne jedite najmanje 3 sata pred spavanje i spavajte na podignutom uzglavlju.

Detaljno očistite vašu spavaću sobu i otklonite uzrok alergijskog kašlja

Kada vaš imuni sistem prekomjerno reaguje na alergene, može doći do simptomatskog alergijskog kašlja. Alergija na prašinu je uobičajeni uzrok kašlja, naročito u toku noći. Praktikujte da održavate zadovoljavajuću higijenu vaše posteljine, kreveta, tepiha u sobi u kojoj spavate, kako bi spriječili alergijski kašalj tokom noći i uopšte.

Odmorite se i zagrijte

Obična prehlada može izazvati kašalj, koji se može pogoršati noću ili kada ležite. Da biste uspješno pobijedili prehladu, potreban vam je odmor, pileća supa, dosta tečnosti i vrijeme za oporavak. Ne zaboravite da se utoplite, jer ćete tako podstaći cirkulaciju i znojenje, kako bi se i tim putem rešili toksina i mikroba.

Izbjegavajte cigarete

Hroničan kašalj je uobičajeni neželjeni efekat dugotrajnog pušenja. Ako ste pušač, pokušajte da u konsultaciji sa ljekarom nađete metod ili program, koji će vam pomoći da izbacite ovu pogubnu naviku. Ne samo da će i kašalj prestati, već će se i vaše opšte zdravlje znatno poboljšati.

Redovno koristite med

Med i topao čaj mogu pomoći da smanjite količinu sluzi u grlu i disajnim putevima. Praktikujte da popijete čaj sa kašikom meda prije spavanja. Takođe, biljke kao što su bijeli slez, jagorčevina, kamilica,bosiljak i šipurak u kombinaciji sa medom, deluju povoljno na ublažavanje svih vrsta kašlja.

Izvor: Pink.rs