Online kupovina sve je popularniji način kupovanja kako u svijetu, tako i kod nas. Mnogima se ovaj način kupovine uvlači pod kožu i mnogo novca trošimo kupujući proizvode online. O prednostima i nedostatcima kupovine putem interneta pričamo u ovom “Jutru sa Padrinom”.

Juče  je obilježen Međunarodni dan prava potrošača, upravo je dan potrošača prava prilika da saznamo nešto više o pravima kupaca od Nedjeljke Ilijić, izvršne direktorice udruženja „Oaza“.

 

“Svakoga dana imamo sve više i više potrošača koji nabavljaju robu putem interneta. Kupovina putem interneta ima svojih prednosti i svojih mana. Prednosti su da ne morate da budete u gužvi u prodavnicama već robu možete da naručujete preko interneta. Plaćanje je putem kartice”, ovo Ilijić navodi kao pozitivne strane online kupovine.

Online kupovina ima kako svojih pozitivnih tako i negativnih strana, naša sagovornica kaže da nisu rijetki slučajevi zlopupotrebe, te da su zato krivi neprovjereni internet prodavci.

“U slučajevima zloupotrebe je nadležna policija i oni sa svojim mehanizmima mogu da riješe takve slučajeve. Bilo je slučajeva, gdje su ljudi nabavljali određenu obuću i odjeću pa nisu dobili ponuđeni kvalitet kao na internetu, međutim postajala je i nemoućnost povrata. To su bili u pitanju neprovjereni internet prodavci, tada policija odradi svoj posao”, objašnjava naša sagovornica.

Novina je da po novom zakonu RS  i republička i tržišna inspekcija ima mogućnost da kazni one koji se bave prevarom putem interneta.

“Sve više i više se radi putem interneta, taj postotak je porastao na 50 posto odnosno sve više i više je potrošača koji su zainteresovani da kupuju putem interneta. Apelujemo da potrošače da prvo provjere internet stranice koje sa sa tim bave jer one moraju da budu registrovane na određeni način. Da vam kažu koja su vaša prava kao potrošača, da zaštite podatke o vama a onda da preko njih kupujete proizvode za koji ste zainteresovani”, zaključila je Ilijić.

U toku prošle godine evidentirano su dva prekršaja kada je online kupovina u pitanju rekao je inspektor kriminalističke policije PU Trebinje Dejan Bratić.

“Provjerite firmu preko koje kupujete, zatim smanjite broj ličnih infomacija, svaka firma ima takozvani ssl, sigurni protokol, odnosno u url adresi se nalazi zaključani katanac. To imaju samo firme koje su poput Amazona i slično. Da biste znali da sigurno kupujete stranica će se u tom momentu promijeniti sa htpp na htpps. Nemojte da nasijedate da kupujete jeftine proizvode visoke klase, međutim to nije tako nego se ispostavi da je to običan proizvod sa koji košta kolika je njegova normalna cijena”, poručuje Bratić.

Kupovina putem interneta ne bi vam trebala ulijevati strah u kosti i to je ono čime se trebate voditi. Već uživajte u kupovini na internetu i iskoristite pogodnosti koje nam je donijelo moderno trgovačko udruženje.

Radio Padrino/ HP, mart 2020.