Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je danas Srni u Bijeljini da se situacija u Srpskoj polako stabilizuje, da su velike posljedice i šteta, te da se kreće sa drugom fazom – čišćenja gradova i asanacije terena.

Jovičić je danas dostavio injekcije antitetanusa za bijeljinski zdravstveni centar.

On će u toku dana posjetiti poplavamo ugroženo područje, a po dolasku u Bijeljinu posjetio je bazu specijalne britanske jedinice koja je smještena u naselju Trnjaci, da bi se u ime Vlade Republike Srpske zahvalio za nesebično angažovanje u spašavanju stanovništva na ovom području.

Riječ je o jedinici profesionalnih vatrogasaca iz Velike Britanije, koji su specijalizovani za spašavanje u katastrofama, a na području Bijeljine rade od nedjelje, 18. maja.

Jovičić je rekao da je prije dolaska u Bijeljinu posjetio selo Lončari, koje se danima samo brani od izlivanja Save, a ugroženo je i podzemnim vodama.

Kao zamjenik Republičkog kriznog štaba, Jovičić je pozvao Vladu da u toku dana na ovo područje pošalje neophodnu opremu i pojmoć u hrani i vodi.

Ministar je najavio da će u toku dana Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/Srpske iznijeti podatke o kriminalu, koji nije stao ni u uslovima katastrofe, uprkos vanrednoj situaciji koje znači pooštrene zakonske uslove.

“Imamo još dosta ugroženih područja, najugroženiji je Šamac, gdje se voda jako sporo povlači iz grada”, naveo je Jovičić.

On je rekao da je Doboj već u fazi čišćenja od krupnog opada i da je danas angažovano još 30 kamiona, a upućeno je i 20 cisterni za pranje ulica.

Jovičić je istakao da su pripadnici MUP-a Srpske proteklih dana bili svuda gdje je bilo potrebno, da je na području Bijeljine oko 100 policajaca radilo danonoćno na utvrđivanju nasipa, pored redovnog posla održavanja javnog reda i mira.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini su iz nekih drugih centara koji nisu ugroženi poplavama poslate dodatne policijske snage u ispomoć.

“Ponosan sam što sam na čelu MUP-a kada vidim kako se ljudi zalažu da pomognu svuda gdje je potrebno”, istakao je Jovičić

Izvor: Srna