U prvoj nedjelji u ovoj godini, domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 1.049 akutnih respiratornih infekcija (ARI) i 378 oboljenja sličnih gripi (ILI).

U bolnicama u Srpskoj prijavljeno je 20 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), a svi slučajevi su prijavljeni u Opštoj bolnici Gradiška.

U protekloj nedjelji nisu prijavljeni smrtni SARI ishodi, a testiran je jedan ILI uzorak, koji nije bio pozitivan na viruse influence.

Od početka sezone, ukupno je prijavljeno 35.209 ARI infekcija, 9.861 ILI infekcija, dok je SARI infekcija od početka ukupno registrovano 300, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

– Poredeći ove podatke sa prethodnom sezonom, grupa ARI i ILI infekcija pokazuje manje vrijednosti u odnosu na prethodnu sezonu u istom periodu. Podatke, ipak treba tumačiti sa oprezom, s obzirom na neradne dane u ovo doba godine. Od početka nadzora nad influencom, najveći broj oboljelih od ILI infekcija je u uzrasnoj grupi 30 – 64, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše oboljelih u uzrasnoj grupi 30 – 64, te grupi starijih od 65 godina – saopštili su iz Službe za epidemiologiju u IJZ RS.

Naglašavaju da je. zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora.

– Pored redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, jako je važno često provjetravati prostorije. Dio opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i briga o osobama u okruženju – poručuju epidemiolozi.

 

Izvor: Srpska info