Aktuelna vizija i politika razvoja Grada Trebinja, koja se uveliko oslanja na turističke kapacitete grada, vinski i gastronomski turizam, još jednom je dala pozitivne rezultate na 81. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gdje su trebinjske vinarije ponovo dobile vrijedna priznanja.

Vinarija “Petijević” dobila je tri medalje za kvalitet, dvije zlatne za vina Žilavku i Vranac – berba 2013. i 2012., dok je srebrna medalja dodjeljena za Vranac iz berbe 2013. godine. Priznanje je dobio i podrum “Popovac”, i to za Vranac 2013. srebrnu medalju i za rakiju “Loza” 2013. zlatnu. Podrum “Berak” dobio je zlatnu medalju za Šardone iz berbe 2013., a bronzanu za Vranac 2013. Vinarija “Sekulović” dobila je zlatnu medalju za Žilavku iz 2009. godine.

Uspješan nastup naših vinara i visoke ocjene kvaliteta na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavlja još jednu potvrdu da Trebinje ima veliku razvojnu šansu u proizvodnji vina i vinskom turizmu, bez obzira da li je riječ o vinarijama sa širokim plasmanom proizvoda ili malim i srednjim vinarijama. Kako ističu vinari, vinogradarstvo se može uzeti kao primjer pozitivne prakse u privredi i iskoristiti kao instrument za promociju proizvodnje drugih mediteranskih kultura i ostalih potencijala grada Trebinja.

Izvor: Grad Trebinje