Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da crnogorski predsjednik Milo Ðukanović nije odustao od namjere da ugrozi SPC, iako mu je propao plan da nametne “anticivilizacijski i diskriminatorni Zakon o slobodi vjeroispovijesti”.

Joanikije je u intervjuu za “Politiku” rekao da je lako zaključiti zašto je Ðukanović aktivirao “izanđale floskule” o velikoruskom imperijalizmu i velikosrpskom nacionalizmu, kada je spremao likvidaciju SPC u Crnoj Gori.

“Naša borba protiv diskriminatorskih i anticrkvenih postupaka bivšeg režima motivisala je veliki dio naroda da izađe na izbore i da glasa za one partije koje su željele smjenu vlasti. Narod je pobijedio, a mi sveštena lica smo toj pobjedi donekle doprinijeli”, rekao je Joanikije.

Upitan šta crkva sada očekuje, Joanikije kaže da očekuje da crnogorska vlada započne dijalog sa SPC oko ugovora kojim bi na valjan i dugoročan način dvije strane regulisale svoje odnose i da je ubijeđen da će taj dijalog početi uskoro, u atmosferi međusobnog uvažavanja i povjerenja.

 

Izvor: Nezavisne