„Voli i čuvaj svoj vlastiti dom“, jasna je pouka „Ježeve kućice“. Njen glavni lik, slavni lovac, „Ježurka Ježić“ bori se za sebe i brani svoje stavove, koliko god to ponekad bilo teško pa i dok mu se Lija, Medo i Divlja svinja rugaju.

„Ježeva kućica“ spada u djela koja ostaju upamćena tokom cijeloga života, a stihovi Branka Ćopića – „Po šumi širom, bez staze, puta Ježurka Ježić povazdan luta“ često se citiraju.

„Ježeva kućica“ Branka Ćopića izdata je 1949. godine u Beogradu, a 1950. godine u Zagrebu objavilo je Omladinsko izdavačko preduzeće Novo pokoljenje.

Jedna je od najljepših priča u stihu za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu.

Kao slikovnica nastala je davne 1957. godine kad je akademski slikar Vilko Gliha Selan svojim viđenjem smjeloga Ježurke Ježića legendarnoj basni u stihovima Branka Ćopića udahnuo novi život i učinio je apsolutnim dječjim književnim klasikom.

Hrabri i skromni Jež, koji je mnoge naraštaje naučio da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, vječne vrijednosti širi i u kratkometražnom animiranom filmu za djecu i odrasle, snimljenom u Zagrebu 2016. godine. Režiju i scenarij filma potpisuje hrvatsko-kanadska autorka Eva Cvijanović, a i sudjeluju Rade Šerbedžija, Darko Rundek i Tim Allen. Film je koprodukcija između kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB), studija s 12 Zlatnih kipića, i hrvatskog Bonobostudija.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima kod Bosanske Krupe, danas ovo mjesto pripada opštini Dvor na Uni. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu pohađao u Banjaluci i Sarajevu, te je završio u Karlovcu.

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1940. godine, pedagoško-filozofsku grupu. Prvu priču objavio je 1928. godine, a prvu pripovijetku 1936. Jedan je od najpevođenijih i najčitanijih jugoslvoneskih pisaca, djela su mu prevođena na engleski, njemački, francuski i ruski. Bio je član SANU (Srpske akademije nauka i umjetnosti) i ANUBiH (Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine).

 

 

 

Izvor: SessSrpka