Jezero Klinje nastalo je u vrijeme austrougarske okupacije, a ime je dobilo po toponomu Klina koji se nalazi u Gatačkom polju. Nastalo je po završetku izgradnje kamene lučne brane „Klinje“ koja je trajala između 1891. i 1896. godine. Za vezivanje kamenih blokova od kojih su sačinjeni zidovi brane, korišten je pepeo lave sa vulkana Vezuva, u Italiji. Brana koja je pravljena za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja, je prva lučna brana na prostoru bivše Jugoslavije.

Jezero je površine oko 26 hektara i zapremine 1,7 hm³ vode. Jezero Klinje je prvo vještačko jezero na prostoru Republike Srpske. Stvoreno je za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja u sušnim periodima godine. Ovo akumulaciono jezero se vodom napaja iz rijeke Vrba, Dramešinka i Žanjevica.

Jezero je popularna ribolovačka i izletnička lokacija. Vlada Republike Srpske je u prostornom planu Republike Srpske za 2015. godinu planirala da na užem području ovoga jezera napravi više turističko-ugostiteljskih objekata, luksuznih hotela, etno-sela, terena za rekreaciju, staza za jahanje i plaža.

Hercegovina Promo, decembar 2012.  , Foto: google.com