Bez namjere da razlikujemo djecu s različitih meridijana, podijelićemo sa vama jednu fotografiju iz Finske koja ipak pravi veliku razliku. Ta slika ima veze sa navikama, vaspitanjem, zdravljem, važnim stvarima kojima nas uče dok smo mali, a koje utiču na naše poimanje i kvalitet života, prenosi portal Noizz.rs.

Mnogo mi gledamo u nebo. Analizirajući kretanja oblaka odlučujemo hoćemo li otkazati piknik u prirodi, prošetati gradom, otići na izlet, da li ćemo do prodavnice otići peške ili kolima i da li ćemo se videti s prijateljima. Isto to prenosimo i na klince. Vozimo ih na treninge, u školu, ušuškavamo da ne nazebu, uvlačimo im džempere u pantalone, obuvamo duple čarape, ne možeš sad napolje – hladno je, ne možeš ni sad – vrelo je. Pa jesu li nam klinci zbog toga zdraviji?

U Finskoj je malo drugačije:

Što reče neko u jednom od komentara – ‘ladno al’ standard.

Ali nije problem samo u tome što smo nacija koja gomilu vremena provodi unutra jer su nam poznate pogubne moći promaje. Ne. Činjenica da biciklističkih staza po gradu takoreći nema, a da i parčići koje su napravili nemaju nikakvu funkciju – još jedan ćorsokak. Jer jako je komplikovano sve to, užas jedan od komplikacije. Napraviš umrežene staze, sedneš na bicikl i ideš u školu. Misaona imenica.

Izvor: Noizz.rs

BONUS VIDEO: Povećana potrošnja goriva u Trebinju – Padrino radio