Vrijeme je za povratak prirodi i avanturu nazvanu Jahorina Ultra Trail koju planinarsko društvo Javorina uz podršku partnera i sponzora organizuje na olimpijskoj planini 1. avgusta.

 

Jahorinu uglavnom znate pokrivenu snijegom, a sad je vrijeme da je upoznate zastrtu zelenim ćilimom ukrašenim borovnicama, brusnicama, lincurom, kantarionom. Vrijeme je da upoznate njeno šumsko prostranstvo kojim se smjenjuju pojasi hrastovih, bukovo – jelovih i jelovo – smrčevih šuma te brdskog i gorskog javora, da u njenoj hladovini uživate u outdoor aktivnostima dok vam miris četinarske smole krijepi dušu, a svježa izvorska voda organizam. Vrijeme je za povratak prirodi i avanturu nazvanu Jahorina Ultra Trail koju planinarsko društvo Javorina uz podršku partnera i sponzora organizuje na olimpijskoj planini 1. avgusta.

 

Carigradska džada kao staza za trčanje

 

Riječ je o dvodnevnom događaju u okviru kojeg će se održati četiri trke. Staze kojima će se trčati povezuju Jahorinu s drugim dijelovima BiH na način da je cilj svim trkama na istom mjestu na Jahorini dok je startni prostor na različitim lokacijama. Staze duge 10, 34, 51 i 114 km povezuju olimpijsku planinu sa Sarajevom, Romanijom i Višegradom i nude jedinstven doživljaj netaknute prirode, kulturno-istorijskog i graditeljskog naslijeđa. Svaka priča svoju priču i u jedinstvenom slijedu otkriva različite epohe, prirodne ljepote, znamenitosti poput Baščaršije, Kozje ćuprije, pruge uskog kolosijeka koja je spajala Sarajevo i Višegrad, lokalitete sa stećcima i arheološkim iskopinama, most Mehmed-paše Sokolovića, Andrićgrad. Na simboličan način staze oživljavaju nekadašnju tzv, „Carigradsku džadu“, koja je Bosnu preko Drine spajala s Turskom.

 

Od ideje do cilja

 

Staze koje će spojiti dva grada i dvije planine su alternativne komunikacije koje kombinuju planinarske, kozje, čobanske staze, šumske zemljane puteve, seoske sokake, stare rimske puteve. Ukupna dužina od 140 km staza je označena standardnom planinarskom markacijom i moći će se osim za trku koristiti za individualne ili grupne planinarske pohode, šetnje a na nekim dijelovima i za brdski biciklizam. Uz trajnu markaciju, sve staze će tokom trke biti označene i privremenom markacijom, tačnije zastavicama koje će trkačima olakšati kretanje u prirodi i uslovima smanjenje vidljivosti, odnosno, tokom noći.

 

Staze koncipirane prema potrebama učesnika

 

Prema riječima Sanje Kavaz, direktorice trke, staze su osmišljene tako da budu zanimljive trkačima iz BiH a posebno onima iz inostranstva. „Pokušali smo razmišljati kao oni i trasirati ih tako da zadovoljim njihova očekivanja. Mnogi turisti koji dođu u posjetu Sarajevu, ne stignu otići do Jahorine zbog loše povezanosti grada s planinom ili obrnuto. Kroz Midi Trail koji počinje u blizini Baščaršije i završava na Jahorini, dali smo idealno rješenje za goste iz inostranstva kombinujući trčanje kroz stari dio grada, divljinu koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini i planinskim stazama koje s Pala vode do Jahorine“. S druge strane, Ultra Trail povezuje dvije turističke destinacije, Andrićgrad i Jahorinu između kojih su skriveni krajolici izuzetne ljepote. Maxi Trail spaja dvije planine, Romaniju i Jahorinu, dok je najkraći Mini Trail kružna staza namjenjena trkačima koji vole sprint ali i početnicima, rekreativcima koje privlače aktivnosti u prirodi. „Na ovoj stazi imamo posebnu kategoriju „porodica“. Dovoljno je da se tri člana prijave za učešće pod zajedničkim imenom, ne moraju biti u rodbinskoj vezi. Javljaju nam se i kolektivi koji su ovu ponudu iskoristili te za svoje uposlenike pripremili druženje u prirodi. Podjelili su se u timove, brendirali svoje majice i žele učestvovati ali i takmičiti se između sebe“, dodala nam je Kavazova.

 

Trčanje u prirodi

 

S obzirom da trčanje generalno postaje sve popularnije, veliki broj vježbača praktično kroz trail spaja potrebu za rekreacijom i boravkom u prirodi. Riječ je o aktivnosti koja kombinuje trčanje i planinarenje na mjestima većeg uspona i privlači prvenstveno zaljubljenike u prirodu, strastvene trkače, bicikliste, bijatlonce ali s obzirom da je trčanje osnova kondicionog treninga bilo kog sporta, na trail trkama učestvuju i oni koji preferiraju timske sportove ili prakticiraju borilačke vještine. Za ovu aktivnost u Bosni i Hercegovini ne morate putovati daleko od kuće jer se prve planinarske staze, čobanski puteljci ili šumski putevi nalaze par kilometara van grada. Za učešće je potrebna solidna kondicija i iskustvo u kretanju u prirodi.

 

Hasan Gušić: Bivši sam mbt trkač i veliki zaljubljenik u prirodu, a naročito u trejlove. Nekada sam njima vozio bicikle, sa sada sam na nagovor moje djevojke Maje odlučio da bicikl zamjenim patikama za trčanje. Zbog obaveza nemam vremena za posebne pripreme za učešće na Midi Trailu ali kao dugogodišnji sportista sam još uvijek u relativno dobroj formi, a kako volim izazove, ovu trku planiram odraditi “na svježinu“ i mentalnu snagu. Nadam se dobroj zabavi i dobrom druženju.

 

Bezbjednost trkača

 

GPS zapisi svih staza su revidirani od strane BH MAC-a kako bi njihovi izviđači potvrdili da su staze bezbjedne, obišli i dodatno označili mjesta koja bi eventualno mogla biti rizična. O sigurnosti trkača na stazi tokom trke brinuće pripadnici Gorske službe spašavanja dok će lokalna policija osiguravati određene dijelove koji prolaze kroz veća naseljena mjesta. Medicinski timovi Oružanih snaga BiH će biti na dogovorenim stanicama dok su na direktnoj vezi i po skraćenoj proceduri na raspolaganju i helikopteri za evakuaciju. Očekuje se podrška velikog broja volontera iz lokalnih zajednica a svi zainteresovani za volontiranje se mogu prijaviti putem web stranice organizatora.

 

Šta vas čeka na prvom izdanju Jahorina Ultra Traila

 

Tokom boravka na Jahorini, učesnici trke mogu izabrati hotelski smještaj, smještaj u vikendicama ili u besplatnom kampu koji će biti lociran u neposrednoj blizini hotela Bistrica. Zbirno mjesto je Jahorina sa koje će organizator obezbjediti prevoz do startnih lokacija. Trke počinju prema utvrđenoj satnici i odvijaju se unutar vremenskog limita koji ostavlja dovoljno vremena da svako kombinujući trčanje i hodanje uspješno stigne do cilja. Svi učesnici dobijaju majice za trčanje sportskog brenda Salomon, personalizovane startne brojeve i čipovane narukvice na osnovu kojih će se njihovo prolazno vrijeme moći pratiti on line, roadbook i mapu sa stazama. Dužinom staza učesnike čekaju bogate okrepne stanice a u cilju gozba. Svi takmičari po završetku trke imaju besplatnu panoramsku vožnju šestosjedom do vrha Ogorjelica sa kojeg mogu uživati u pogledu na Trebević, Treskavicu, Romaniju, Visočicu, Bjelašnicu. A tu su i singl ili tandemski skokovi paraglajderom, vožnja kvadom, organizovane biciklističke ture ili branje ljekovitog bilja.

  Izvor: 6yka.com