U Zadužbini Dubravke Milorada Kujačić, depadansu Muzeja Hercegovine Trebinje, u Ušću-Lastvi danas će biti otvorena izložba slika hercegovačke umjetnice Milene Šotre.

 

Milena Šotra – prva akademska slikarka iz Hercegovine. Rođena je 1909. godine u selu Pješivac kod Stoca. Slikarstvo je učila kod Petra Dobrovića u Beogradu, na akademiji Andre Lhota-e u Parizu, kod Aleksandra Arhipaneka u Njujorku gdje je bila i stipendista na Akademiji primjenjeniuh umjetnosti. Bila je član udruženja likovnih umjetnika Pitsburga.Bila je aktivna među iseljenicima tokom 2. sv. rata u organizacijama za pomoć NOB i saveznika. Posle rata dolazi u domovinu gdje se takođe ističe u društvenom radu. Živila je u Herceg-novom i Beogradu. Bila je članica više likovnih udruženja, priređivala je prodajne izložbe od kojih je pomagala Hercegovce izbjegle sa vjekovnih ognjišta. Umrla je u Beogradu 2003. godine.

U poetsko-muzičkom dijelu programa učestvuju pjesnikinja Olgica Cice i violinista Matija Tučić, učenik Muzičke škole u Trebinju. Početak je u 20.00 časova.