U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči sutra će biti otvorena izložba „Nevesinjska olimpijada“ koju priređuje Muzej Hercegovine u Trebinju.

Izložba i prateći dokumentarni film o istorijatu narodnih saborovanja u Nevesinju urađeni su za potrebe kandidature Nevesinjske olimpijade za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Nominaciju je predložilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a dokumentaciju je pripremio Muzej Hercegovine u saradnji sa Opštinom Nevesinje, Opštinskom turističkom organizacijom, Radio Nevesinjem i Info centrom.

Izložbu „Nevesinjska olimpijada “ čine panoi na kojima je predstavljen istorijat manifestacije pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija.

Nevesinjska olimpijada je najveći narodni sabor tradicije i viteštva u Hercegovini. Кonjske trke, neobične sportske discipline, viteška nadmetanja profesionalaca i amatera i narodni običaji dio su raznovrsnog programa koji svake dočeka hiljade posjetilaca koji samo za ovu priliku navrate u slobodarsku hercegovačku varošicu. Viteški duh, čast i dostojanstvo Nevesinjci su duboko urezali u svoju tradicionalnu svetkovinu. Bogato kulturno nasljeđe i stare sportove uspješno čuvaju od zaborava, istovremeno dajući ovoj manifestaciji moderne tonove i savremene vidike.

Nakon Trebinja, Nevesinja i Gacka izložba će biti otvorena u galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči u četvrtak, 1. oktobra, u 19 časova.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje