Austrijski kulturni forum Sarajevo najavljuje izložbu Nepoznati Evropljani austrijskog fotografa Kurta Kaindla, praćenu tekstovima književnika Karl-MarkusaGaußa. 

Izložba je nastala u periodu između 1999. i 2003. godine, kada su ova dva umjetnika bili na istraživačkom putovanju kroz Evropu i obišli neke od najmanjih i najmanje poznatih etničkih skupina koje žive na ovom kontinentu – Kočevari, koji su nastanjeni na graničnom području između Hrvatske i Slovenije i govore njemački jezik, albanski Arbereši koji su se prije 500 godina naselili na jugu Italije, Lužički Srbi koji su se za vrijeme Karla velikog naselili u Lužici na istoku Njemačke, Degesi u Slovačkoj i sarajevski Sefardi.

U pitanju su crnobijele fotografije velikog intenziteta, na kojima Kaindl prikazuju bizarne pejzaže, oronula, stara groblja, živopisne gradiće i, prije svega, ljude, a Karl-Markus Gauß u tekstovima, koji prate fotografije, skicira priče ovih manjina i iskustva koja se mogu steći putovanjem kroz nepoznatu Evropu.

Kurt Kaindl je rođen 1954. godine u Gmundenu, studirao je u germanistiku i komunikologiju u Salzburgu, gdje je stekao i doktorat. Uporedo s tim je završio i obuku za fotografa. 1981. godine je bio jedan od osnivača poznate salzburške galerije savremene fotografije „Fotohof“, a od 1990. godine je i izdavač edicije umjetničke fotografije pod istim nazivom. Živi i radi u Salzburgu.

Karl-Markus Gauß je rođen 1954. godine u Salzburgu, gdje je studirao germanistiku i historiju i gdje živi i radi kao književnik, esejist i kritičar. Od 1991. godine je izdavač i glavni urednik časopisa „Literatur und Kritik“ („Književnost i kritika“). Piše kolumne za razne austrijske, njemačke i švicarske dnevne novine i časopise. Već 2001. godine je pod nazivom „Umirući Evropljani“ objavio knjigu o svojim putovanjima i posjetama nepoznatim evropskim narodima i nacionalnim manjinama, na koju se nadovezuje izložba koju predstavljamo u Sarajevu.

Izložba „Nepoznati Evropljani“ će biti otvorena u petak, 09.07.2021. u 20:30 sati u Kulturnom centru Trebinje i ostaće otvorena do 24. jula 2021. godine. Ulaz je besplatan.

 

 

 

HP, jul 2021.