Svi oni srećnici, kako domaći tako i inostrani posjetioci, koji su imali priliku pohoditi naše prelijepe planine Prenj i Čvrsnicu, bez izuzetaka, naprosto su ostajali zatečeni viđenim i onim što one nude.

Postoji samo jedan problem kod svakoga ko posjeti ove “Hercegovačke Alpe”, a to je da čovjek nezna gdje prije da pogleda, ili u šarenilo boja ili u fascinirajuće vrhove.

Kaže se da se Prenj ne osvaja, Prenju se hodočasti. Zašto?

Prenj se odlikuje lijepim vrhovima, vijugavim zubčastim grebenima, velikim plazinama, kotlastim cirkovima širokog dna i stmih strana.

Pogled se pruža stotinama kilometara i nestaje ga u daljini.

Sve to ostaje u nezaboravnom sjećanju posjetilaca ove hercegovačke planine.

Čvrsnica je visoki planinski lanac koji se proteže jugozapadno od Jablanice. Odvojena je dolinom rijeke Neretve od Prenja i ostalih visokih planinskih lanaca jugoistočne BiH. Kod Čvrsnice je teško odrediti u kojem godišnjem dobu je ljepša i privlačnija.

Velika vrijednost biodiverzititeta ove oblasti je karakterizovana prisustvom velikog broja endemskih i reliktnih biljnih zajednica koje je moguće naći u ovoj oblasti zahvaljujući glacijalnim procesima.

Ono što se može izdvojiti jeste obilan biljni i životinjski svijet koji se može upoznati iskjučivo na planinama Prenj i Čvrsnica, prvenstveno endemske životinje Alpski TRITON ( Mesotriton alpestris) kao i biljna vrsta RUNOLIST ( Leontopodinum alpinum) i Bosanski Ljiljan (Lilium bosniacum).

okupljališta

PSD Vilinac Jablanica sa svojom vodičkom službom pruža svima onima koji su željni uživati u ovim čarima nenarušene prirodne ljepote organizaciju posjete Prenju i Čvrsnici te adekvatan smještaj na novoizgrađenom domu Vilinac koji se nalazi na     1961m n/v i do koga vodi jako lijepa i prohodna staza…

 

Izvor: gdjezavikend.ba

HP, februar 2014.