Monografija “Ispraćaj proroka u Zemlju živih – Spomenica o blaženom usnuću Vladike Atanasija /1938-2021/” biće objavljena povodom četrdesetodnevnog parastosa vladici Atanasiju, objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Izdavač je manastir Tvrdoš, a urednik i priređivač Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoamerički Maksim.

Knjiga ima 252 strane i ilustrovana je sa više od 380 reprodukcija /od kojih je većina u koloru/ koje hronološki prate život episkopa Atanasija od djetinjstva u rodnom selu Brdarici, preko studentskih i monaških dana, njegovih putovanja po hrišćanskom Istoku i Zapadu, do posljednjih dana u Trebinju.

Monografija sadrži više od 65 autorskih tekstova ličnosti iz crkvenog i javnog života, koje su u kratkom roku od upokojenja vladike Atanasija do ulaska knjige u štampu poslali svoje telegrame, poruke i osvrte, a među njima su šestorica poglavara pravoslavnih autokefalnih crkava, desetine episkopa, sveštenika, svetogorskih staraca, teologa iz čitavog svijeta, te književnika i djece.

Proslov je napisao episkop Dimitrije. Na prednjoj korici je fotografija vladike Atanasija okruženog djecom u Hramu Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima 2019. godine autora Radovana Dangubića, dok je na poleđini prikazana kupola istog hrama sa proslavljenim novomučenicima.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije /Jevtić/ preminuo je 3. marta od posledica virusa korona u Bolnici Trebinje.

 

Izvor: Srna