Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić posjetio je danas gradilište Saborne crkve u Mostaru, naglasivši tom prigodom kako je to posljednji veliki vjerski objekt u BiH bilo koje od religija, koji je razrušen u zadnjem ratu, a da nije do kraja obnovljen.

“Banjalučka Ferhadija se polako privodi kraju i čini mi se da je veliki dio drugih vjerskih objekata završen”, rekao je Ivanić, naglasivši kako je Saborna crkva jedan od najznačajnijih objekata Srpske pravoslavne crkve, te da je obveza nove vlasti da uradimo sve da se njena obnova završi.

Ivanić je ovom posjetom, kako je rekao, želio i skrenuti pažnju donatorima, institucijama BiH i ostalim da ovu crkvu treba što skorije obnoviti, te da se kroz obnovu ovakvih objekata stavi tačka na razaranja iz proteklog rata.

Osvrnuo se i na položaj Srba u FBiH ,, naglasivši kako se uvijek trudio da Srbi u FBiH dobiju puni tretman i značaj. No, naglasio je kako nije lako biti pripadnik naroda koji je manjina u okruženju u kojem je neko drugi većina.”

“Nije lako biti Bošnjak u RS-u, a ni Srbin u FBiH”, istakao je, dodajući kako je obveza predstavnika vlasti da svojim boravkom među tim ljudima daju neku vrstu političke podrške njihovom pravu da žive tamo gdje su rođeni i gdje trebaju da ostvare svoja prava.

Mostarski paroh Radivoje Krulj izrazio je zadovoljstvo Ivanićevom posjetom Mostaru, naglašavajući kako će danas s njim razgovarati o Srbima koji ovdje jako teško žive, te o načinima da se njihov život poboljša. Što se tiče obnove crkve, radovi bi se, nakon zimske pauze, trebali nastaviti u ponedjeljak.

Sama obnova Crkve zavisi o daljnjem prilivu finansijskih sredstava. Do sada su obnovljene njene dvije trećine, a za potpuni završetak građevinskih radova potrebno je izdvojiti još oko 2,5 miliona maraka, što bi rezultiralo konačnim iznosom između 8 i 9 miliona KM.

Nakon gradilišta Saborne crkve, Ivanić je sa domaćinima prijema obišao i Vladičanski dvor kod Konaka. Osim Vladičanskog dvora i Saborne crkve u Mostaru, Ivanić je bio i u posjeti manastiru Žitomislić.

 

Izvor: Agencije