Cure vole kretene. Priznajem, kad sam bio mlađi i ja sam se ponašao slično. Pomalo kreten, pomalo ženskaroš i uvijek imaš priču za društvo… Istina, sve cure maštaju o dragom i pažljivom dječku, ali kad se takav pojavi, jednostavno ih više ne privlači.

Izvor: index.hr

Upoznao sam nedavno predivnu djevojku. Istina, zbog prirode posla često sam okružen lijepim devojkama, ali ova je bila posebna. “Predivna” nije ni izbliza dovoljno dobar pridjev koji bi opisao njen izgled. Još važnije; način njenog razmišljanja.

Da li možeš da se zaljubiš u način na koji neka osoba razmišlja? Definitivno. Ona je pričala, ispočetka sam je slušao, ali na kraju sam gubio koncentraciju. Ne, nije bila dosadna, već, da se ja pitam, mogla je da priča o bilo čemu; da mi čita vremensku prognozu ili meni restorana, meni je bilo dovoljno samo da slušam njen glas.

Ruke su mi se znojile, a ja sam razmišljao samo o tome da se koncentrišem i ne izgovorim neku glupost. Nikad nisam imao problema oko cura, ali ova me skroz izbila. Tema? Ljubav. Dječko je ostavio, ne sjećam se da li je prevario ili jednostavno više nije htio da bude s njom… Ona plače, ne zna kako će bez njega, iako ju je, kako kaže, samo iskorišćavao. Uvijek naleti na pogrešne frajere, mrzi frajere i nikada više neće biti s nekim (ok, mislim se, nemojmo se šaliti na takav način)… Ali, prije ili kasnije, uvijek napravi istu grešku.

Gledajući i slušajući je, jedna mi se rečenica konstantno vrtjela u glavi: Zar postoji neko na ovome svijetu ko bi tebe ostavio?!

I onda me to navelo na razmišljanje. Zašto ta nevjerovatno lijepa cura koja je toliko pametna, draga i interesantna, trči za nekim kretenom koji je očito ne shvata tj. uzima je zdravo za gotovo, kad u stvarnosti postoji milion frajera koji bi je držali kao princezu i ponašali se prema njoj kao što i zaslužuje. Jedino… takvi frajeri nikada neće dobiti tu priliku. Iz jednog, vrlo jednostavnog razloga – nisu kreteni!

A cure vole kretene. Priznajem, kad sam bio mlađi i ja sam se ponašao slično. Ali samo na kratko vrijeme. Pomalo kreten, pomalo ženskaroš i uvek imaš je*** priču za društvo. Razumljivo za te godine. Onda shvatiš kako to nisi ti i kako to više nije fora. Naročito kada si nešto stariji i više nemaš 18. Postane ti jasno da ti to prese*avanje i nije potrebno. Na kraju, budeš ono što i jesi i sigurno će jednom naići devojka koja će te cijeniti. Kažem jednom jer činjenica je da neke cure zaista vole kretene, a frajeri kao ja uglavnom završe u kategoriji “najbolji prijatelj”. Tako je, upravo u toj kategoriji završe svi dobri momci kad-tad.

Ne, ta djevojka s početka priče nikada neće biti sa mnom iako će uvijek dolaziti k meni po savjet, uživaće u mojoj pažnji i sviđaće joj se način na koji se odnosim prema njoj. Svejedno nikada neće hteti da bude sa mnom. Ja ću postati njen najbolji drug kojem će ona plakati nakon što je njen dječko prevari i ostavi. Da, to je kategorija u kojoj ću ja završiti. Istina, sve cure maštaju o dragom i pažljivom dječku, ali kad se takav pojavi, jednostavno ih više ne privlači.

Na kraju završe s frajerom koji ih ne razumije i ostanu s njim jer uprkos tome “on i nije tako loš”… da, ne pokazuje emocije i ne čini baš ništa da bi je usrećio ali “to su frajeri, ne?! Tako treba da bude, zar ne?!”

Ne, drage devojke… tako ne treba da bude. Onako kako bi trebalo da bude je da nađeš nekog ko će te zaista voljeti, paziti na tebe, nekoga ko će te primijetiti i ostaviti sav svoj ponos iza sebe i reći ti šta osjeća prema tebi. Nekoga ko je spreman da ostavi sve, da ide glavom kroz zid i prijeđe pola svijeta ako je potrebno da te vidi, čuje, zagrli i učini da se osjećaš voljeno. U tome je stvar.

U tome je razlika.

Pravi frajer nikada neće zaboraviti da te nazove, pošalje poruku ili izdvoji vremena za tebe… ne slušaj nikakva opravdanja i ne vjeruj da će drugi put biti drugačije. Nemoj se zadovoljiti ničime manjim nego što zaslužuješ.

Svjestan sam da ovaj tekst vjerovatno neće promijeniti mnogo toga; neće promijeniti način na koji neke cure razmišljaju, niti će natjerati curu sa početka priče da razmisli o svojim izborima i shvati koliko je lijepa i koliko vrijedi.

Postoji brdo sličnih tekstova i citata koji se mogu pronaći svugdje na internetu… cure vole da ih re-bloguju, pinnuju, heartaju, ali ipak ne primjenjuju ništa od toga u stvarnom životu.

Ne znam, ali ponekad mi se čini kao da te cure vole da budu ostavljene i povrijeđene, ne znajući da postoje frajeri koji bi sve dali da mogu da ih usreće. Ali čini se da šta želiš, to i dobiješ. Ipak, na kraju krajeva, nije mi namjera da govorim ikome šta je ispravno, a šta nije… ko sam ja da mijenjam ikoga?!

Ali ipak cure… nadam se da ćete pročitati ovaj tekst i izvući nekakvu poruku… istina, ovo može da bude samo još jedan od tekstova u nizu, samo još jedan citat koji možete da podijelite… ali, volio bih da shvatite da još postoje dobri frajeri tamo negdje… svugdje, čekaju da im pružite priliku.

P.S. Djevojka s početka priče možda i ne mora da bude prava, može da bude i imaginarna, niko određen, a opet… može da bude bilo ko od vas.