Usljed ubrzanog rada radi osiguranja što veće količine vakcina, farmaceutske kompanije ne mogu garantovati da se u njihovim dozama neće naći svinjski želatin. To se odnosi i na vakcinu koje su razvili Pfizer i BioNTech, vakcinu kompanije Moderna, Univerziteta u Oxfordu i drugih.

Iz Britanskog islamskog medicinskog udruženja jučer su izvijestili da će svinjski želatin vjerovatno biti zastupljen u većini vakcina zbog potražnje, postojećih lanaca nabavke, troškova i kraćeg vijeka trajanja vakcina.

Islamska zajednica u BiH nada se da će u što skorijem periodu dobiti adekvatan odgovor na pitanje koje muči muslimane širom svijeta, to jest da će muslimanske zemlje spornu vakcinu podvrgnuti laboratorijskoj analizi.

“Islamska zajednica će definitivan stav o ovome pitanju zauzeti nakon što se upozna s rezultatima laboratorijske analize, kada će biti poznate sve komponente predmetne vakcine”, navode u odgovoru.

Svinjski želatin u vakcinama protiv koronavirusa nije problem samo za islamske zajednice, već i za jevrejske zajednice u kojima se također konzumacija svinjskih proizvoda smatra vjerski nečistom.

Izvor: Klix.ba