Ekonomski analitičar Erol Mujanović izjavio je za agenciju Anadolija kako će nakon posljednjih protesta i nereda u nekoliko bh. gradova strani investitori još manje biti zainteresirani da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

“Talas poruka nakon protesta i nereda tokom zadnjih nekoliko dana diljem Bosne i Hercegovine u svijetu je shvaćen na jedan negativan način. Strani investitori su sada još više skeptični oko ulaganja u BiH jer su iz BiH u svijet otišle zabrinjavajuće scene. Kada stranci vide da se pali imovina i da je klima za ulaganje nesigurna, onda ne žele ulagati u takvu zemlju. Strani investitori žele sigurnost za svoja ulaganja”, rekao je Mujanović.

Podsjeća da je BiH i ranije imala imidž zemlje koja ima vrlo loše i povoljne uslove za ulaganje. Smatra kako vlasti u BiH sada moraju pokrenuti potrebne procese kako bi BiH poboljšala navedene uvjete i ukupan ambijent za strana ulaganja.

“Sigurno je da ovakvim porukama iz BiH samo tjeramo strane investitore. BiH ima jedan od najnižih kreditnih rejtinga u regiji i vrlo lošu klimu u uslove za ulaganje. To se mora hitno mijenjati kako bi bili zemlja u koju stranci žele ulagati svoj novac”, konstatira ovaj ekonomski analitičar.

Prema njegovom mišljenju, velika šteta će biti nanesena i svakim neradnim danom.

Ističe kako bi politički predstavnici, koje je narod izabrao na te pozicije, trebali izvući pouku iz posljednjih dešavanja u zemlji i konačno početi raditi u interesu. Bh. vlasti se moraju ozbiljnije posvetiti rješavanju visoke stope nezaposlenosti, posebno mladih, kao i povećanju konkurentnosti zemlje u svijetu.

 

Izvor: Anadolija / 6yka.com