„Evrosong” je deplasiran i kič

Prisutan je nedostatak dobrih pesama, nedostatak originalnosti i koketiranje sa folk muzikom, ali verujem u povratak dobre muzike, kaže pop kantautor pred solistički koncert 16. maja u Kombank areni.

Pop kantautor Vlado Georgiev održaće 16. maja prvi solistički koncert u najvećem zatvorenom prostoru na Balkanu, u beogradskoj Kombank areni. Uz izvođenje hitova, biće to i promocija albuma „Daljina”, izdatog početkom juna prošle godine, posle decenijske pauze – prethodni album „Žena bez imena” objavio je 2003. godine. Iako je već nastupao u Areni, sa drugim izvođačima i raznim prigodama, poput Nove godine, ovog puta, kako kaže u intervjuu za naš list, priprema koncert koji će razlikovati od do sada viđenih:

– Bina će se nalaziti u centralnom delu, sprema se mnogo novina u muzičkom, produkcijskom i scenskom smislu – ističe Georgiev kome će na pozornici „pomagati” mnogi muzičari: gudači i duvači, brojni gosti, među kojima i Dominik Miler, Stingov gitarista sa kojima je Georgiev sarađivao na poslednjem albumu, a popularni muzičar želi da obraduje publiku i novim aranžmanima.

Pevač i kompozitor koji se osim za kvalitetnu muziku (do sada izdao tri studijska albuma i šest singlova), zdušno bori i za zaštitu autorskih prava muzičara, ali i protiv tabloidnih napisa u medijima, ima poseban odnos sa armijom svojih obožavalaca. Georgieva na „Tviteru” prati više od 180.000 pratilaca, a na „Fejsbuku” 330.000 osoba.

Veoma ste aktivni na „Tviteru”. Koliko vam prisustvo na društvenim mrežama pomaže ili odmaže?

Verujem da pomaže. „Tviter” je mesto gde imam priliku da sa publikom direktno komuniciram, gde svi razmenjujemo informacije, ali i gde se dobro zezamo. Uvek volim da pročitam dobar tvit. Stvar je u jednostavnosti, satiri i poprilično slobodnim rečima.

Prilikom promocije albuma „Daljina” rekli ste da imate mnogo pesama, nastalih prethodnih godina, i da publika neće morati dugo da čeka na novi album?

Trenutno su mi svi profesionalni planovi usmereni na koncert u Areni, kao i na one koji će se desiti tokom leta. Ne planiram nastupe na festivalima, ali će koncerata sigurno biti. Tradicionalno, u avgustu planiram nastup u Herceg Novom. Od jeseni pravim nove planove, pa ću tada moći da kažem i one o novim pesmama.

Ovog meseca u Danskoj se održava „Pesma Evrovizije”. Srbija ne učestvuje, a iz regiona su, zbog finansijske krize, samo dve zemlje poslale svoje predstavnike – Crna Gora (Sergej Ćetković) i Makedonija (Tijana Dapčević). Da li su vas pozivali da predstavljate neku od zemalja u regionu i da li biste učestvovali na „Evrosongu”?

Nikad nisam imao ambicije za tim festivalom i uglavnom nemam neko posebno mišljenje o istom. Štaviše, mislim da je „Evrosong” deplasiran i da je kič. Sa druge strane, drago mi je kada neko od naših izvođača postigne zapažen rezultat. Imao sam poziv za saradnju, ali sam na njemu kroz šalu, prijateljski, zahvalio.

Pojedini muzičari sa naših prostora se odlučuju da svoju muziku predstave na engleskom jeziku zarad prodora na stranim tržištima, poput Džibonija. Imate li vi takvih ambicija?

Za sada ne. Za španski bih već ozbiljno razmislio (smeh). Trenutno ga učim i veoma sam zadovoljan kako mi ide. S obzirom na to da volim špansku muziku i Španiju, nikada se ne zna sa kojom novom idejom i željom ću sutra da se probudim. Možda to upravo bude odluka da snimim i nešto na španskom.

A u Srbiji, da li uopšte postoji pop muzika?

Nažalost, pop scena u Srbiji je već neko vreme na zabrinjavajućem nivou. Prisutan je nedostatak dobrih pesama, nedostatak originalnosti i koketiranje sa folk muzikom. Ipak, verujem u povratak dobre muzike.

Nedavno ste igrali u filmu i drugoj sezoni TV serije „Vojna akademija”. Pošto ste igrali sebe, da li biste u budućnosti prihvatili da tumačite i neki fiktivni lik?

Smatram to dobrim iskustvom koje bih rado ponovio. Ekipa je bila odlična. Serija je edukativnog karaktera, šalje dobru poruku mladima koji uvek treba da znaju da u životu imaju izbor, da je na kraju dana najbitnije biti dobar čovek, da ne treba da idu linijom manjeg otpora i stranputicom i da ne treba da se predaju porocima kojih je danas, nažalost, previše.

A ukoliko bi mi ponudili ulogu fiktivnog lika koji bi mi se dopao zašto da ne – prihvatio bih je.

 

Izvor: Politika , A. Cvetićanin , 1. maj 2014.