Narodna skupština RS trebala bi danas da razmatra inicijativu o besplatnim udžebenicima za sve učenike osnovnih škola u RS. U pitanju je građanska inicijativa, dostavljena na razmatranje parlamentu RS.

Duško Tadić, pokretač inicijative je za BUKU rekao da očekuje da narodni poslanici glasaju onako kako misle, a ne onako kako im se nametne.

“Ono što mi daje vjerovanje da će podržati inicijativu je i to što je dosta njih već potpisalo peticiju i smatraju da je ova inicijativa dobra i korisna. Isto tako tražimo od njih da se za inicijativu glasa u izvornom obliku, a ne sa nekim izmjenama koje se spominju u javnosti. Građani su  potpisali i predali peticiju i samo u takvom obliku žele da se oni koji trebaju odlučivati o ovoj inicijativi izjasne sa DA ili NE. Pokažimo svi zajedno spremnost da pronađemo najbolje moguće riješenje za sve učenike osnovnih škola koje neće dijeliti djecu po bilo kom osnovu”, rekao je Tadić.

Tadić je ranije za BUKU rekao da se sredstva mogu i moraju pronaći, ako ne ove onda bar naredne godine!

“Svjesni smo da je budžet za 2019. godinu usvojen i da sredstva za besplatne udžbenike nisu planirali, ako bude planiran rebalans budžeta za ovu godinu besplatni udžbenici treba da budu prva stavka. Ako ne onda da se do kraja godine kada se i usvaja budžet za narednu godinu obezbijede sredstva potrebna za nabavku udžbenika.

BDP Republike Srpske je preko 10 milijardi KM što znači da je za nabavku udžbenika potrebno 0,11% od BDP-a”, rekao je ranije za BUKU atletičar Duško Tadić koji je i pokrenuo ovu inicijativu.

Izvor: Buka