Финска је рангирана као највише друштвено прогресивна земља на свијету, док су Сједињене Америчке Државе (САД) пале три мјеста и нашле се на 19. мјесту.

 

страживање је обухватило податке о квалитети живота у државама широм свијета, а у учествовало је 160 земаља. Босна и Херцеговина нашла се на 69. мјесту.

У обзир није узет само стандардни показатељ начина и квалитете живота – бруто домаћи производ (БДП), већ и ствари као што су здравство, становање, образовање и политичка слобода. Социал Прогресс Индеx, односно листа земаља које су оствариле највећи напредак у остваривању темељних људских потреба, показује да Финску слиједе Канада, Данска, Аустралија, Швајцарска, Шведска, Норвешка, Велика Британија те Исланд.

“Индекс социјалног напретка доказује да БДП није пресудан. Потребно нам је више земаља попут Костарике, која истискује много друштвеног напретка од свог скромног БДП-а“, рекао је Мицхаел Греен, извршни директор непрофитне америчке организације задужене за овакав начин рангирања земаља.

Скроман БДП по глави становника Костарике износи само 14,2 долара те се тако ова земља нашла на 28. мјесту од 160. земаља. Што се тиче земаља из региона, Хрватска се нашла на 33. мјесту, Србија на 47., Црна Гора на 55., Македонија на 57., а Албанија је на 52. мјесту. Словенија је далеко најбоље рангирана земља Балкана и налази се на 20. мјесту. На дну листе налази се Замбија, а испред ње су Вијетнам, Судан, Туркменистан, Малта, Луксембург и Оман.

Неке од економски најразвијенијих земаља рангиране су изван првих десет позиција.

Извор: klix.ba