Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uvjeren je da će ono što će se dešavati u naredne četiri godine nakon opštih izbora biti ključ za budućnost BiH.

“Siguran sam da su građani svjesni važnosti sljedećih izbora”, rekao je Incko u obraćanju na Rouz-Rot seminaru u Sarajevu i dodao da je potrebno da nakon sljedećih izbora političari na prvo mjesto stave ljude, a ne političke i lične interese.

Prema njegovim riječima, protesti u BiH su bili neizbježni i trebalo bi da budu poziv političkom establišmentu i međunarodnoj zajednici da se probude.

Visoki predstavnik u BiH je ocijenio da je posljednjih godina u BiH izblijedila vizija njene budućnosti. “Ova vizija se mora promijeniti, jer je od glavne važnosti za izgradnju konsenzusa i koalicija koje su potrebne za promjene u ovoj zemlji”, rekao je Incko.

On je poručio da se BiH, ako se ne može reintegrisati iznutra, neće moći integrisati ni u EU ili NATO, te da samo okupljajući i koristeći svoje kapacitete i udružujući se u cilju uspostavljanja zajedničkih ciljeva BiH može uspjeti da ispuni standarde i prioritete koje su pred njom.

Tvrdeći da reintegracija nije centralizacija, Incko je rekao da BiH nikad nije bila centralizovana država niti će to biti, ali da mora imati funkcionalne institucije.

On je naveo da teritorijalni integritet BiH nije upitan, te da se o tome ne može pregovarati.

Incko je dodao da zadatak OHR-a u BiH još nije završen, da su tu da pomognu i da će nastaviti da rade zbog građana BiH i trajne stabilosti u širem regionu.

 

Izvor: Agencije