УПОЗНАЈТЕ СЕ СА СВОЈИМ ПРАВИМА ПРИЈЕ ЉЕТОВАЊА

 

Проблеми између купача и концесионара све су чешћи. Запослени и обезбјеђења хотела, вила или угоститељских и услужних објеката тјерају људе с плажа тврдећи како немају права на њима боравити јер нису гости хотела или нису платили сунцобран, лежаљку или нешто треће. Међутим, ствари стоје другачије…

Љетна сезона на обали се захуктала, а у љетним радостима не уживају сви једнако. Наиме, у Хрвтаској је донесен нови Закон о концесијама.

Појединци искориштавају незнање доброг дијела јавности те се понашају као да су додјелом концесије добили право учинити плажу готово приватном те тјерати купаче који не изнајмљују лежаљке, сунцобране и остало, пише Нет.хр.

Проблеми између купача и концесионара све су чешћи. Запослени и заштитари хотела, вила или угоститељских и услужних објеката тјерају људе с плажа тврдећи како немају права на њима боравити јер нису гости хотела или нису платили сунцобран, лежаљку или нешто треће.

Неки су пак концесионари свјесни да немају права тјерати купаче с плаже, но зато су у сврху спрјечавања оних који неће плаћати кориштење њихових садржаја на плажи раширили велики број лежаљки које онемогућују проналазак мјеста за ручнике обичних смртника који си не могу приуштити свакодневно потрошити неколико десетака куна на купању.

Упознајте се са својим правима

Многи не знају што концесионар смије или не смије, који се садржаји плаћају, а који би требали бити бесплатни те колико се простор на плажама које су под концесијом уопће смије користити. Управо због тог незнања концесионари често крше правила.

Нико вам не може забранити боравак на плажи

Но, ситуација је заправо прилично јасна. Грађани имају право користити готово све плаже у Хрватској јер су за већину њих издана само концесијска одобрења, а не и концесије.

То значи како вам нико не може забранити да се на њима купате и да им приступите бесплатно, а исто потврђује Закон о поморском добру. То је децидирано казао и стручњак за поморско добро Бранко Кундих, водитељ стручног портала Хрватско поморско добро.

Закон каже да се концесијска одобрења дају до пет година, а постоје и правила за постављање лежаљки, педалина, штандова и осталог. Без обзира што неко има концесијско одобрење, нема право ограничавати уопћу употребу обале.

Дакле, ако је концесионар ставио лежаљке преко цијеле плаже, свако их може слободно премјестити и на њихово мјесто ставити пешкир. Концесионар не може ограничавати кретање по плажи и мора осигурати довољно простора за кретање, кушање, шетање те навлачење малог брода на обалу.

Концесионар не смије:

– забранити прилаз плажи

– наплаћивати улаз на плажу

– ограничити кретање по плажи

Купач смије:

– слободно ући на плажу и ставити ручник на слободно мјесто

– помакнути лежаљку и лећи на њено мјесто

– на било којој плажу купачи могу конзумирати храну и пиће које су сами донијели

Концесионар је такођер дужан осигурати довољно простора за кретање, купање и шетање те навлачење малог брода на обалу.

Концесија која се додјељује на рок од 5 до 99 година дјелимично или потпуно ограничава општу употребу обале, но она се зато скупо плаћа, пише портал Нет.хр.

 

Извор: net.hr