“Dan bez vina je dan bez sunca”, kaže stara francuska narodna poslovica.

Vino vole skoro svi narodi svijeta, a sigurno je da stanovnici Hercegovine na poseban način doživljavaju kao svoje ovo drevno i uvijek iznova aktuelno piće. Tradicija uzgoja vinove loze u hercegovačkoj regiji datira oko 2200 godina unazad, tako da se ovo područje svrstava rame uz rame sa regijama i zemljama s vremenski respektabilnom tradicijom vezanom uz uzgoj vinove loze kao i pripremu vina. Kroz istoriju su se smjenjivali periodi kada su Hercegovci bivali manje ili više zaokupljeni uzgojom ove plemenite biljke, a od perioda Austro-ugarskog upravljanja ovim prostorom naglo raste rejting hercegovačkog vina koje se u tom periodu služilo i bilo izuzetno cijenjeno na bečkom carskom dvoru.

Slijedeći motive da na stranicama našeg internet magazina svakodnevno promovišemo “ljepšu stranu Hercegovine”, naša redakcija se odlučila da u narednom periodu svake sedmice donese po jednu interesantnu priču o vinu, vinskim podrumima, vrstama vina, sortama grožđa, kao i svim zanimljivostima koje idu uz uzgoj vinove loze, kao i proces pretvaranja ovog voća u čarobnu tekućinu – te ljudsku strast da u istoj uživa i upotpunjuje sebe kroz ovo uživanje. Zanimljive priče donosićemo sa svih meridijana, jer zasigurno da Hercegovci, iako uvijek ponosni na svoje znanje, na takav način mogu saznati i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti, šta je aktuelno u nekim svjetski značajnim vinskim regijama, kao i u bliskom okruženju te na koji način vinogradarstvu i pripremi vina pristupaju svjetski priznati stručnjaci. Takođe, značajan prostor u rubrici “In vino veritas” posvetićemo promociji lokalnih proizvođača, sorti vinove loze kao i vrstama vina po kojima je zemlja Hercegova karakteristična i nadaleko poznata.

wine-heartKao entuzijasti koji već drugu godinu razvijaju projekat “Hercegovina Promo” nastavićemo da ga produbljujemo i kroz vinski svijet – svijet hiljada ukusa, mirisa, boja, osjećanja i iskustava koje ćemo na ovom mjestu podijeliti sa svima Vama, našim dragim čitaocima.

Kažu da je u vinu istina, ali je tako]e istina da je svako vino priča za sebe, da je ukus vina relativan, a da doživljaj ovog drevnog pića zavisi od trenutka, mjesta na kome ga uživate i društva koje vas okružuje. Poznati pjesnik je jednom prilikom rekao: “Ne poznavati ukus vina, isto je što i ne vidjeti boje. Život treba vidjeti i s te strane. Inače, ostajete polučovjek kojega samo govor izdvaja od niza vrsta sisara“.

Mi svakako nismo vinski eksperti i nemamo pretenziju to da postanemo, ali jesmo neko ko se nada da će kroz ovaj vid komunikacije sebi i drugima uspjeti dodatno približiti život i vino, te da ćemo Hercegovinu dodatno promovisati kao “postojbinu dobrog i kvalitetnog vina”.

in-vino-veritasVino je svakako neiscrpna oblast kojom je nemoguće u potpunosti ovladati, ali kojoj se svi zajedno možemo prepustiti i uživati, kako sa čašom dok nazdravljamo – tako i na stranicama vašeg omiljenog internet magazina.

Kao i do sada, trudićemo se da budemo aktuelni i inovativni, ali i susretljivi i izađemo u susret željama i dobronamjernim sugestijama svih čitalaca.

Stoga ostanite i dalje sa nama i pratite naš magazin, koji od svog osnivanja stremi da ne slijedi lokalne standarde u ovoj vrsti medija, već da iste samostalno kreira i na taj način nastavi uspješno da trasira put do što šireg čitalačkog auditorijuma.

 

 

Bojan S. / Hercegovina Promo, februar 2015.