Šta govore vinske etikete – sastav i obeležja vinskih etiketa

Etikete koje se nalaze na vinima mogu dosta da pomognu u odabiru vina koje bi nam najviše odgovaralo. Svaka flaša vina mora imati etiketu koja obezbjeđuje određene informacije o vinu. Neke od informacija na vinskoj  etiketi zahtjeva zemlja u kojoj se vino pravi, a neke zemlja u koju se vino prodaje. Mnoge vinske flaše imaju dvije etikete, prednju koja upućuje na naziv vina  i etiketu s druge strane koja sadrži malo više informacija.
Šta će se nalaziti na etiketi zavisi od zemlje do zemlje, ali sve etikete obezbjeđuju opšte informacije sa relativno malim razlikama u formatu i sadržaju.


Naziv vina ili proizvođača – najčešće je to ime sorte od koje se vino proizvodi, vinski region ili naziv vinarije ili poseban, zaštićen naziv vina

Vinski region ili apelacija– zemlja ili region u kojem se uzgaja grožđe od kojeg se pravi vino. U većini zemalja su vinski regioni ili apelacije definisani zakonom, a vina napravljena u ovim regionima imaju posebnu oznaku na etiketi kao što je to slučaj sa „Appellation Controlée“ u Francuskoj  ili „Denominazione della Origine Contrallata (DOC)“ u  Italiji.

Vintage ili godina berbe – je godina u kojoj se grožđe bere, a ne godina u kojoj se vino flašira (neka vina se mogu flaširati par godina kasnije).U mnogim zemljama je propisano zakonom da  najmanje  85 % vina bude iz iste godine berbe, do  15% se može miješati sa grožđem iz drugih godina.
Sorta grožđa – ukazuje na određenu vrstu grožđa  od koje je vino napravljeno.
Reserve– ukazuje na vino koje je odležalo par godina pre nego što se našlo u prodaji

Barrique –ukazuje na vina koja su odležala u specijalnim buradima od hrastovine
Barrique je drveno bure  čiji je dizajn potekao iz Bordeaux regiona u Francuskoj.Što se duže vino nalazi u buretu više poprima ukus hrastovine.
Sve druge informacije variraju u zavisnosti od zakona određene zemlje. Njemačka vina,na primer imaju oznaku „Amptliche Prüfungs Nummer (AP Number)“,serijski broj koji dobijaju tokom zvaničnog testiranja.

Francuska vina mogu imati oznaku neke od tradicionalnih klasifikacija(  “Grand Cru“ ili  „Premier Cru“ na  Burgundy vinima).
Vinske etikete takođe sadrže sitno štampanu približnu količinu alkohola, veličina flaše ili količinu vina u flaši, mjerena u mililitrima mora se nalaziti na prednjoj etiketi flaše.

Izvor: bastabalkana.com