Često nam se desi da poslije ispijanja vina zubi i jezik poprime ljubičastu boju, pa se pojedinci pitaju da li to znači da su vinu dodavane vještačke boje.

Obojeni zubi poslije ispijanja crvenog vina su detalj koji može da bude neprijatan. Vino sadrži kiseline koje nagrizaju glatku strukturu zuba, što za posljedicu ima prijanjanje bojenih materija, prenosi portal vino.rs mišljenje enologa Ljubice Radan.

Isto se dešava i sa bijelim vinom, ali je vidljivost manja. Bojene materije koje crveno vino sadrži, zbog nagrizanja gleđi i stvaranja ‘hrapave’ površine, zadržavaju se na zubima i na taj način ih boje. U zavisnosti od sorte od koje je vino proizvedeno, boja će biti manje ili više intenzivna.

Da bi sprečili ovu pojavu ili umanjili dejstvo, predlaže se konzumiranje hrane sa većim sadržajem proteina, koja u reakciji sa jedinjenjima iz vina na određen način smanjuju pomenute posljedice. Salivacija, tj. lučenje pljuvačke, neutrališe pH vrijednost usne duplje, pa se posle nekog vremena boja gubi sa zuba. Zubari predlažu i žvakanje žvake nakon konzumiranja vina, što i povečava salivaciju.

Dodavanje bojenih materija u savremenom vinarstvu niti je dozvoljeno, niti je popularno jer se to riješava dodavanjem vina koja sadrže više bojenih materija, a čime se nenarušava karakter vina.

 

Izvor: vino.rs

PROČITAJTE I OSTALE NAŠE TEKSTOVE IZ RUBRIKE “IN VINO VERITAS” NA LINKU OVDJE