Pročitajte kako je hranu i vino sljubio predsjednik Udruženja somelijera Srbije. Zec i Vranac Vukoje – očigledno idealna kombinacija.

logo vukoje In vino

O vinu: Vranac, naša velika sorta, od sredine prošlog veka svoje kvalitetne grozdove raširila je i po vinogradima Hercegovine odakle nam dolazi ova jedinstvena čaša crvenog vina punog tela i raskošnih aroma.Već pri samom osluškivanju melodije udaranja mlaza Vranca Vukoje 2012 u zidčaše imam osećaj da pravo uzbuđenje tek nailazi, dok ljubičaste nijanse utamno rubin boji vina otkrivaju karakteristični kolorit Vranca. Raskošno crno voće šepuri se u mirisu otkrivajući svežinu šljive, borovnice i crnih ribizla sa nežnim prelazom u džemaste note, a iza njih aroma drveta elegantno nastupa bez pretenzije za dominacijom. Već pri prvom gutljaju pređašnja zapažanja su potvrđena, plus oplemenjena karakterističnom svežinom – kiselinom poput granitnog stuba oko kojeg se kao puzavica uvijajuelegantni tanini sa nežnim notama začina. Vino koje se može pre jesti negopiti, suvo, 13,8% alkohola, potencijal odležavanja najmanje 5 godina.

Poslužite ga na 15°C, lagano uživajte i pustite da temperature raste do18-19°C, dozvolite Vrancu Vukoje da vam se predstavi.

Zec restoran Enso 498

O hrani: Zaštitni znak i najpopularnije predjelo restorana Enso je Zec.  Meso celog zeca se konfitira u čistoj pačijoj masti, koja ovom jelu daje posebnu notu. Meso se služi u obliku bajadere, a servira na kuliju od spanaća, koji osim dodatnog ukusa, ima i dekorativnu funkciju. Jelo je savršena kombinacija ukusa i tekstura, pa je tako preporuka da svaki zalogajsadrži pomalo od svakog elementa jela na tanjiru, jer da budem iskren,ukoliko želite savršen zalogaj na svojim nepcima ovo je pravi putokaz. Meso zeca je jakog ukusa i mekane teksture, koju upotpunjava hrskava i kisela turšija, a ublažava kremasti kuli od spanaća, kao i sladoled od banane,karija i jogurta. Ovo jelo idealno uvodi nepce u priču koja sledi, ali je za iskusne gastronome i odlična završnica. (Kuvari) Uroš Ivošević i Nedeljko Jerković su glavni krivci za ovaj savršeni zalogaj.

O vinu i hrani: Zašto Zec? Crveno meso je bilo logičan izbor!? Ne baš. Zec odlične teksture uz pačiju mast predstavlja savršen temelj za voćno džemasto – taninsko vino kao što je Vranac Vukoje 2012. Takođe, tu svojemesto pronalaze i začinske note iz vina. Na talasu zečetine nežne kiselineiz turšije se odlično stapaju u izražajnu svežinu vranca, i sve to obogaćenovoćnošću. Harmonija prosto pleše na nepcima i traje dugo. Nežna strukturaaroma drveta u Vrancu izuzetno dobro nadograđuje kremasti kuli od spanaća,a ponaročito sladoled od banana i karija.

 

Izvor: vino.rs