Sudeći prema interesovanju vinskih profesionalaca, “Prowein “ sajam u njemačkom Dizeldorfu, koji je počeo danas, bez konkurencije je najveće i najznačajnije svjetsko dešavanje u sferi vina i alkoholnih pića. Tamo su se našle i trebinjske vinarije “Tvrdoš”, “Vukoje” i “Anđelić”.

 

Od 13. do 15. marta vrata ovog sajma će biti otvorena od 10 do 19 časova, a prava vrtoglavica očekuje one koji bez prethodno razrađenog plana banu usred 6.300 proizvođača mirnih i pjenušavih vina sa oko 15.750 etiketa. Tu je uključeno gotovo hiljadu pjenušavaca, a o alkoholnim pićima da ne govorimo.

Prowein

Spoljnotrgovinska komora BiH organizuje zajednički nastup proizvođača vina iz BiH na ovom sajmu, koji počinje danas i traje do do 15. marta u Dizeldorfu. Pored tri trebinjske  na sajmu će se predstaviti i još četiri hercegovačke vinarije “Andrija” iz Paoče kod Čitluka, “Zadro” sa Domanovića kod Čapljine, Vinogradi “Nuić” iz Ljubuškog i Vinarija “Keža Catena” takođe iz Ljubuškog.

Prowein-2016b1

Brojne su zemlje koje organizovano predstavljaju svoje brendove na ovom sajmu, a BiH je u ovom segmentu uz rame sa Hrvatskom, Bugarskom i drugim zemljama regije. Srpski proizvođači vina na najvećoj smotri iz nepoznatih razloga neće imati svoje predstavnike, dok je od proizvođača na sajmu prisutna samo Destilerija Zarić koja će predstaviti svoj asortiman rakija.

Svakao je dizeldorfski vinski doživljaj zaista je nestvaran, a ukoliko neko poželi da prisustvuje a karte u pretprodaji po 30 odsto nižim cijenama nije nabavio, na blagajni možete kupiti ulaznicu po cijeni od 45 evra.

Nadamo se još jednom dobrom predstavljanju hercegovačkih vinara, koji zasigurno imaju šta da predstave svjetskoj vinskoj eliti. To su i dokazali mnogo puta do sada.

PROČITAJTE I OSTALE NAŠE TEKSTOVE IZ RUBRIKE “IN VINO VERITAS” NA LINKU OVDJE

 

 

Hercegovina Promo, mart 2016.

Foto: vino.rs/google.com