Vranac je autohtona i najznačajnija sorta grožđa koja se gaji u istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori, te nešto manje u Makedoniji i Srbiji.

 

Od ove sorte se proizvode suva vina jedinstvenog ukusa i karaktera, koja su sinonim za Balkan. Zrna su velika i tamno obojena, a loza umjereno snažna i vrlo izdašna. Grožđe se bere ručno i u zavisnosti od područja berba počinje od polovine septembra i tokom oktobra.

Mlada vina proizvedena od Vranca imaju svjetlu purpurnu boju i miris voća. Snažna taninska struktura pruža svježinu i srednje do visok nivo kiselina. Poslije godinu ili dvije dana starenja, purpurna boja se razvija u intenzivnu tamnu rubinsku boju, a na mirisu se javljaju komleksnije arome koje nagovještavaju cimet, čokoladu, sladić, cvjeće, tamno voće, biljke, i čak drvo kao što je hrast.

Ukus je suptilan i pun, gubi oštrinu i razvija duži i uglađeniji finiš. Vranac izuzetno dobro podnosi hrast i starenje u boci, što je često neophodno da bi se ukrotila njegova snažna mješavina tanina i kiselina. Zahvaljujući svojoj harmoničnoj prirodi dobro se kombinuje sa drugim sortama gožđa, kao što su kaberne savinjon i merlo. Preporučuje se posluživanje na sobnoj temperaturi, a izuzetno se dobro slaže sa dimljenim, konzervisanim ili grilovanim mesom, salatama i starim sirevima snažnih ukusa.

 

Gotovo svi hercegovački podrumi vina među svojim portfoliom izdvajaju Vranac, kao preporučenu i autohtonu sortu, a u našim restoranima rado će Vam ga poslužiti sa pršutom, kaštradinom i sirom “iz mjeha”.

 

 

 

Hercegovina Promo, novembar 2012.