Somelije (Sommelier) je francuska reč koja potiče još  iz vremena kada se marva koristila za rad u poljoprivredi , kao i za prevoz namirnica, a njihovi  vodiči, tačnije osobe koje su vodile brigu o njima  zvali su se  su sommerier.

Sredinom dvanaestog vijeka, sommerier-i  su počeli da rade na kraljevskom dvoru i bili su zaduženi za prevoz i brigu o prtljagu, a kasnije i za podrume vina. Tokom vremena,  pozicija somelijea ( sommelier) je napredovala. Njihovo zaduženje je bilo ne samo briga o vinskom podrumu  već i o izboru vina za trpezu. U poslednjih 30-tak godina ovaj posao  je postao veoma popularan, ali isto tako i veoma značajan u vinskom svijetu.

Danas je  somelije osoba specijalizovana za rad sa vinima, veoma obrazovana i profesionalna. Osoba koja je u restoranu  zadužena za nabavku, čuvanje i prodaju vina, kreiranje vinske karte, obučavanje osoblja restorana i preporuku vina uz odgovarajuće jelo. Međutim, tu se priča ne završava.

Razvojem vinarstva i vinske kulture, somelijei su postali neizostavni dio u lancu koji povezuje vinare i ljubitelje vina. Na neki način, oni su i dalje vodiči, ali u svijetu mirisa i ukusa. Njihova uloga je postala veoma značajna u vinskom svijetu jer često sudbina vina zavisi od ocjene i mišljenja vrhunskog somelijea. Iz tih razloga,  oni su  postali veoma traženi  i dobro plaćeni što je sa druge strane dovelo do pojave velikog broja onih koji sebe nazivaju somelijeima, a  čije se znanje dovodi u pitanje.

Zato ovaj posao ne treba shvatiti olako. Uloga somelijea je mnogo veća nego što se misli. Vino je živa tečnost. Ona se mijenja, podložna je velikim promjenama te je sudbina svakog vina po izlasku iz vinarije veoma neizvjesna. Uloga somelijea je time značajnija i zahtjevnija, jer briga o nekome je vrlo odgovoran posao, pa makar to bilo i vino. Pored ovoga, posao somelijea je da prati aukcije i pokuša da obezbjedi restoranu što eksluzivnije vino, posebno ono iz najboljih  berbi. On takođe mora da poznaje zakone o vinu svih vinskih zemalja, ali i da prati sve promjene u njima, da ima saznanja o inovacijama u vinskoj industriji.  Zadovojlan gost uspjeh je svakog somelijea, stoga on treba da bude i dobar psiholog što je česta tema učenja u mnogim svjetskim vinskim školama.

Profesija somelijea je veoma perspektivna. Kod nas, gdje  vinska revolucija tek uzima maha,  a restorani postaju dio naše svakodnevnice, potreba za stručnim vodičima kroz neodoljivi svet sačinjen od spleta nezaboravnih aroma i ukusa, je više nego potreban.

 

Izvor: somelijer.com