“Toliko obaveza, zahtjevan posao, porodica, djeca…nije se imalo vremena za sebe. Osim ono što mora.”

Marija S., 38

Haos na poslu, kolege, klijenti, obaveze se gomilaju, treba ispuniti nove i nove „targete“. Stalni pritisak, tenzija, neke procjene.

Stefan M., 41

Stalna jurnjava, posao, pa po djecu u školu, vozi-razvozi, od škole, kurseva, treninga. Uveče od umora ne znam za sebe.

Jovan N., 42

Ovo su samo neki od odgovora mnogih na pitanje “Kakva je bila svakodnevnica prije Corone ?”

 

 

 

A da li smo imali vremena da se bavimo sobom, razvijamo neke nove vještine ?
Jesmo li učili da prihvatamo odgovornost za svoje postupke, učili na svojim ili još bolje tuđim greškama, da upravljamo emocijama, vježbali fokus …

Toliko je bilo prečih, hitnijih stvari. Možda su i bile hitnije, ali da li su bile bitnije ? Bitnije od nas i našeg razvoja ? E sada kada je sve stalo, kada je planeta uzela pauzu, šta je sada najbitnije ?
Sada nam je svima više nego jasno, da zapravo, od toga „kakvi smo“ će i najviše zavisiti kako ćemo se nositi sa cjelokupnom situacijom oko Corone.

Pa hajde onda da iz ove situacije i profitiramo. Izvučemo ono najbolje. Hajde da se u normalne tokove vratimo bolji, jači i spremniji na sve izazove koji nas čekaju.

Ovih 5 načina će vam provjereno, pomoći da baš sada izvučete višestruku korist radeći na sebi:

1. PRIORITETI

Odvojite vremena i razmislite, na šta ste najviše vremena trošili ranije i kakve vam je to emocije donosilo. Ako vam je donosilo stres, zabrinutost, tenziju, razmislite da li biste mogli da sada tu nešto promjenite. Nakon corone mnoge stvari će biti drugačije, neki će ostati bez posla, neki će mijenjati poslove, djelatnost… zašto sad ne bi razmislili šta bismo mi voljeli da radimo i na koji način?

2. CILJEVI

Možda mislite, kakvi ciljevi kad je sve stalo i niko ne zna koliko će trajati, što je tačno. Ciljevi da, ali ne, akcioni planovi. Dokazano je da osobe koje se bave ciljevima, postavljaju ih, zapisuju, zamišljaju, ne samo da povećavaju vjerovatnoću za njihovo ostvarenje, već i poboljšavaju svoje raspoloženje i smanjuju nivo stresa u organizmu. Što nam je posebno važno ovih dana. Pošto imate vremena, pored zapisivanja, možete da nacrtate svoj cilj, da ga vizualizujete prije spavanja i u tako lijepom raspoloženju da utonete u san.

3. FOKUS

Fokusirajte se na pozitvne stvari – možda ranije niste imali vremena, da zastanete, obratite pažnju na sve dobre aspekte svog života. Na zahvalnost. Zato sada možete.

Papir i olovku i zapišite:
✔️ Koji su to pozitivni aspekti mog života?
✔️ Šta želim da zadržim?
✔️ Šta u ovoj trenutnoj situaciji je dobro za mene?
✔️ Šta bih volio/la da zadržim i kada prođe ova situacija?
✔️ Kako ću to izvesti?

4. ODGOVORNOST

Šta je u ovoj situaciji u tvojoj kontroli ? Trajanje izolacije, broj zaraženih…sigurno nije.
Ali tvoja odgovornost je da se baviš sobom, svojim zdravljem, svojim mentalnim stanjem, šta čitaš, gledaš, koga slušaš. U tvojoj kontroli su tvoje misli, osjećanja. Tvoja komunikacija sa drugima. Samo ono što je u našoj odgovornosti, podložno je našem uticaju, promjeni.

Zato vodite računa da vam fokus bude na onome što jeste vaša odgovornost. Jer gdje nam je fokus tamo teče naša energija. Ne dozvolite da se rasipa na stvari koje nisu u vašoj moći.

5. GRANICE

Sada je pravo vrijeme da ih preispitamo!  Postaviti zdrave granice u okviru kojih brineš o sebi i uvažavaš svoje potrebe je tvoja odgovornost. Da bi uspostavili zdrave granice u kojima možemo da funkcionišemo, osjećamo se slobodno, sigurno, da su zaštićene naše potrebe, potrebno je ponekad reći Ne.

Drugima, ali i sebi za stvari koje nam nisu korisne. Većina nas je rasla sa tim, da nije pristojno reći NE, pa makar to bilo i na našu štetu. Šta će misliti drugi o nama? Bićemo sebični, bezobzirni, neće se družiti sa nama, ostaviće nas. Sad upravo u vremenu izolacije, kada su nam nametnuta razna ograničenja da bi se sačuvalo naše zdravlje, preispitajte i postavite zdrave granice unutar vašeg svijeta.

Za rad svoje slobode.

A da li ima smisla raditi na sebi, kad je cijeli svijet stao?
Ne zna se što će biti sa nama?
Da li ćemo se zaraziti?
Hoćemo li ostati bez posla?

A šta je druga opcija ? Imamo li je ?

Prije Corone, lični razvoj je bio stvar izbora, a sada u vremenu Corone je nužnost.
Ova situacija će proći, ne znamo kada. Međutim, kako će biti poslije corone, u velikoj mjeri će zavisti i od nas. Da li ćemo dopustiti da nas nečemu nauči ova priča, da li ćemo raditi na sebi, izaći pametniji iz svega, prilagoditi se novim okolnostima, je isključivo na nama.

Sada imamo vremena, ima toliko i metoda, tehnika, toliko toga je dostupno, na nama je samo, da ako još nismo, krenemo. Ko zna koliko je još ovo potrajati 😊
Kao što reče Kenedi: „Kriza se na kineskom piše sa dva slikana znaka, jedan označava opasnost, drugi mogućnost. Samo od nas zavisi koji ćemo od ova dva znaka izabrati.“

Da li je ova situacija za nas opasnost ili mogućnost za rast, učenje i kreiranje srećnijeg života, na nama je. Birajte pametno😊

 

Piše: Danka Ćetković, NLP trener & Master kouč

HP, april 2020.