Švedska srednjoškolka Greta Tunberg ima 16 godina i nominovana je za Nobelovu nagradu za mir.

Greta je aktivistkinja protiv globalnog zagrijavanja. Nju su za priznanje predložila trojica poslanika u norveškoj skupštini. Ukoliko dobije nagradu, Tunberg će postati najmlađi laureat u istoriji.

“Predložili smo Gretu, jer ako ne uradimo ništa u ovoj borbi, klimatske promjene će da izazovu ratove, konflikte i dovedu do novih talasa izbjeglica”, rekao je poslanik Socijalističke ljevice Andre Ovstergard koji je dodao i da je Greta “stvorila pokret koji može da doprinese svjetskom miru”.

Švedska tinejdžerka sebe opisuje kao „aktivistkinju u borbi protiv klimatskih promjena sa Aspergerovim sindromom”.

Prvi protest organizovala je ispred švedske skupštine u avgustu prošle godine. Od tada je zbog brojnih aktivnosti propustila veliki broj časova. U decembru prošle godine govorilaje  na skupu Ujedinjenih Nacija posvećenom klimatskim promjenama, a u januaru je učestvovala i na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Moramo da priznamo da smo doživjeli neuspjeh u borbi protiv klimatskih promjena – rekla je u Davosu.

Tunberg je postala poznata nakon što je ohrabrila učenike da ne idu u školu i da se pridruže protestima koji se bore za ubrzanje i pokretanje akcije u vezi s klimatskim promjenama. Ovaj pokret se proširio preko švedskih granica na cijelu Evropu.

Izvor: NOIZZ.rs