Piše: Janko Vujović

 

– Sine, ‘ajde vani, zovu te drugari da igraš lopte.

– Ne mogu sad, igram “Far cry” znaš kako moćna grafika, ono kao ja uživo da pucam, a i za sat vremena će biti uključenje „Parova“ pa sam misl…

– Obuci patike i mrš vani, jeben li ti majku koja te odgojila tako blesavog. Joj, san svakog djeteta da postane k’o pravi Ronaldo a ovaj moj hoće da liči na Drljaču. Još si tu?! Obuvaj te patike i mrš na fudbal … I obuci te normalne za loptu, a ne te sjemenske za sađenje krtole.

Igre i igrice su sastavni dio našeg vremena. Mislim, manje su igre više virtuelne igre, gdje djeca svakodnevno otupljuju, zaglupe i kasnije dobiješ djete koje je oslobođeno fizičkog a koji će se aktivirati u 30 i nekoj, biti korisnik teretane, kreatina, efedrina i raznih p*** materinih. Da se ne lažemo, najbolje su i prošli ovi što su oslobodjeni fizičkog. Prosto je tako. Danas da bi skupio za sportski termin 10 ljudi potebno je okrenuti 200 brojeva, potrošiti blizu 10 KM dopune. I kad sve to nađeš, drugi problem prestavlja lopta. Što dalje znači da su deficitarna zanimanja rekreativci za mali fudbal, žiranti, kumovi, radnici u privatnom sektoru i pošteni ljudi.

Ja ću se truditi u ovom tekstu da opišem i dočaram sve one igre koje sam igrao kao klinac po naselju, preko škole do virtuelnih igara. Neke ćemo namjerno izostaviti, pa kome se svidi neka pronađe odgovarajući i prikladni komentar za sve one koje nisam naveo, slobodno neka upiše u knjigu utisaka koju nažalost nemamo. No, krenimo redom.

Naseljske igre – svako naselje je imalo neke svoje igre ali ove su zajedničke

 • Žmurka – vrlo jednostavna igra koja se igra u neograničenom broju učesnika. Jednstavno jedan „žmuri“ i broji po 5 do 100. Obično mu se dah gubi kad dođe do broja 25. Njegovo je kad odbroji da nađe ostale koji su se sakrili. Ukoliko ga vidi, trči ka „piku“ i evidnetira lice koje je vidio. Debeli likovi kojima je mrsko bilo trčati su izmislili rečenicu „pu zeka iz daleka“. Obično je kasnije dobio po „ćupu“
 • Ta-ta – igra nastala u ratu. Najneregularnija igra. Preteča „peintbola“ – samo bez pušaka
 • Planova – strašna stvar, ali ne igrati je po Hrupjelama i Gorici
 • Zuca – neka vam najstariji u naselju priča o tome

Društvene igre – zastupljene u domaćinstvima i odabranom društvu

 • Karte – isključivo “sedmica” . Ključni izrazi za tu igru su „puni, manja – blanja i jedan u Bileći je tako umro miješajuči“
 • Monopol – strašna igra, ali ne dati nijednom igraču da bude bankar jer taj pobjeđuje
 • Riziko – moćna strateška igra. Cilj ti je ispuniti plan koji si dobio. Zastupljena su dva tipa igrača u ovoj igri:

-proruski orjentisani – odstupaju od plana, glavni cilj im je zauzeti Rusiju i Kinu

-zapadnjački stil igranja – ispuniti plan i pobjediti

Školske igre – igre nastale u i ispred škole

 • Eberbečke ebertrude (ispravite me, ali ja ovo ni dan danas ne znam kako se zove). Nastala u ratno vrijeme kada na časovima fizičkog nismo imali lopte pa smo morali da igramo ovu smaračku igu. Kao oni se nešto zalijeću, mi kao ne damo. Uglavno, ubiješ 45 minuta časa a nisi previše mislio
 • Između dvije vatre – nastala kad nam je UNPROFOR dao loptu. Za pravila guglajte
 • Cijela-pola – nastala ispred, a nekad kad pada kiša igralo se i unutra. Igra sa sličicama, prvenstveno sa France ’98 i YU fudbal 97/98. Ključni izrazi za to su „ pjana „ . Igralo se nekad i bez „pjanih“

TETRIS – ko tetrisa nije igro taj ne zna šta je igra. Zastupljen opet poslije rata u skoro svakom domaćinstvu, radnji ili državnoj aparaturi. Najduži rekordi na tetrisu su padali na wc šolji, a nerjetko se znalo oboriti i kod noćnih čuvara. U početku je bio bijeli tetris, kasnije dolaskom tranzicije nastao i crni tetris – ali poenta je bila ista.

Virtuelne igre ( misli se na običnu segu i na sega mega drive 2) – preteča današnjih masu boljih virtuelnih igara.

 • Super Mario – onaj ko nije igrao ovu igru na običnoj “Segi” taj i ne zna šta je propustio. Legenda kaže da je prvi SUPER MARIO pređen na Tinoj, odma’ poslije centralnog dnevnika u 19 i 30.
 • Tenkovi – druga legenda kaže da je spriječeno krvoproliće u Gorici između dva brata, koja su bolovala pljuskavice i da bi prekratili vrijeme, započeli su prelazak iste igrice. Dolazeći do 200-tog nivoa, jedan od braće je slučajno okrenuo cijev od tenka ka „Orlu“ koga su trebali branit i jbg, propadoše. Tada je nastao opšti haos u kući sve dok otac nije izvadio vojni opasač
 • Kralj lavova – jedna od jačih igrica na “Sega mega drive 2”. 1998. godine tik ispod Treće osnovne škole, u garažama je bio taj klub i lik je krenuo da prelazi tu igricu. Negdje oko 14  h upr’o je pauzu i otiš’o da ruča. Kad se vratio zatekao je sve isto, ali falio mu je jedan život pa je optužio gazdu kluba da mu je jednom „prop’o“. Gazda da bi smirio situaciju, umanjio mu je dug sa 10 njemačkih maraka na 9.
 • Mortal kombat – možda i najjača igrica i najpopularnija. Krvi do koljena. Ključne riječi „fataliti , bebaliti i sekusualiti“. Ovaj treći pojam je izmišljen. Šifra za fataliti Sub –Zira

„C naprijed ,A nazad,A dole“.

Poželjno je spomenuti i igre kao što su Comix, Bugermen i Tini ton poznatiji kao zec.

Vrlo važna zastupljenost i mnogi su se tu kalili na PS1 bila je moćna igraonica “Kod Pene“. Kineski fudbal 3 „pikao“ je svako ko je došao u tu igraonicu. Kalili su se tu mnogi – neki su napravili fudbalske karijere, neko je prop’o u životu, neko je čak stigao i da napravi političku karijeru, ali šta je interesantno za ovu igraonicu jeste da je u njoj prvi put Roberto Karlos prebačen u napad Brazila. Na kineskoj “3” fudbalu uzmete Nigeriju, Kanua u sredinu, Amokači i Babangida po stranama, centaršut – realizacija Slavko Tatić, vjeruj mi!

Ali, dolaskom Sony Playstationa, došlo je i doba Nintenda, pa se na tom „sokoćalu“ glavna igrica bila Džejms Bond. Strateška mjesta za Nitendo bili su sadašnji magacin “Marketa” i prostorija tik uz Anđelkinu kapiju. Tu, pored Anđelkine kapije jedan moj prijatelj je davno osvojio turnir, ali prilikom zadnjeg metka ispaljenog koji je značio i njegovu pobjedu, morao je da ustane sa stolice i da bježi jer u to vrijeme pobjediti starijeg u bilo čemu bilo je ravno samoubistvu.

Bilijar – zeleni tepih, 6 rupa , 1 crna, 1 bijela kugla, ostale se djele na šarene i “pune”. Igrali su ga svi ali su samo pojedinci bili majstori. Ključne riječi za ovu igru “šteka, nakiksaj, ovdje je liži, daj joj felša, koliko još žetona imate, pada sto…”)

Stoni fudbal – igralo se dva na dva. Isto kao i za bilijar, svi ga igrali ali samo su pojedinci bili majstori. U svakoj ekipi je bio po neki krkan koji je „roštiljao“.

Možda ima još, možda je ovo samo po malo šturo i skrćaeno ali objašnjavati svaku ponaosob bilo bi preopširno – kraće traje triologija “Gospodara prstenova” nego sve ovo objašnjavati.

Znate kada će biti kraj svijeta, a?

Onog momenta kada se Norvežani budu zapisivali do 15-og u mjesecu.

 

Živili i ne dajte se godinama.

 

HP, april 2015.