У „Службеном гласнику Републике Српске“ и званично је објављена Одлука Народне скупштине РС о расписивању републичког референдума о 9. јануару као Дану РС

То значи да је и званично ступила на снагу.

Објављена је и Одлука о пријевременом ступању на снагу Одлуке о расписивању републичког референдума те Одлука о избору чланова у Републичку комисију за спровођење референдума.

Све ове одлуке званично су објављене у „Службеном гласнику“ од 12. аугуста.

Дан раније званично је објављена и Одлука Вијећа за заштиту виталног интереса при Уставном суду РС-а, које је одлучило да Одлуком Народне скупштине РС-а о расписивању референдума који се односи на 9. јануар као Дан РС-а није повријеђен витални национални интереса конститутивног бошњачког народа.

Посланици странака са сједиштем у РС-у су 15. јула ове године донијели одлуку о референдуму 25. септембра, док је истовремено недавно из ентитетског парламента упућен захтјев Уставном суду БиХ за преиспитивање претходне одлуке о неуставности 9. јануара као Дана РС-а.

Уставни суд БиХ је још 26. новембра 2015. године донио одлуку којом су одредбе Закона о празницима РС-а, које се односе на 9. јануар као Дан РС-а, неуставне.

Српски посалници су тражили усвајање закона о том суду, у којем не би било странаца и не би се, како тврде, одлучивало прегласавањем, али то није подржано.

Након тога усвојена је скупштинска одлука о референдуму у РС-у о Дану РС-а, коју нису подржали бошњачки посланици.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС-а је ставио вето на ову одлуку о референдуму, али је након свих проведених процедура Вијећа за заштиту виталног интереса при Уставном суду РС-а, које је одлучило да Одлуком Народне скупштине РС-а о расписивању референдума који се односи на 9. јануар као Дан РС-а није повријеђен витални национални интереса конститутивног бошњачког народа.

Српски политичари сматрају да РС има право на референдум, који је скупштинском одлуком заказан за 25. септембар, а питање о којем би се грађани изјаснили гласи: “Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике?”.

Извор: Агенције