Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин договорили су данас у Београду заједничко обиљежавање историјског догађаја „Невесињска пушка“, који се сваке године у јулу обиљежава у Невесињу, преноси агенција Срна.

Авдаловић је рекао да је овим устанком покренуто много важних питања и за Херцеговину и за Србију, због чега је веома важно да се заједнички обиљежава тај догађај.

Он је подсјетио да се прије десетак година у обиљежавање овог значајног датума из српске историје укључио и Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, чиме је ова светковина у Невесињу добила републички значај.

Авдаловић каже да је Вулин обећао и новчану помоћ за изградњу централног спомен-обиљежја браниоцима Невесиња из одбрамбено-ослободилачких ратова, вриједан 148.000 КМ.

„Невесињска пушка“ је српски устанак подигнут у околини Невесиња 1875. године против османлијске власти и убрзо се проширио на цијелу БиХ, а устанике су подржале оружјем и добровољцима Књажевина Црна Гора и Кнежевина Србија.

То је довело до отпочињања српско-турског рата и настанка такозване Велике источне кризе.

Посљедица устанка и ратова који су вођени против Отоманске империје био је Берлински конгрес (1878. године) на коме су Црна Гора и Србија добиле независност и територијална проширења, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ, која је била у саставу Отоманске империје.

Извор: Срна