Udruženje ,,Кulturni centar Bileće“ organizuje deveti tradicionalni LIPA FEST,  festival muzike za mlade.

Ovogodišnji festival organizuje se  u saradnji sa opštinama Bileća i  Ljubinje, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Deveti LIPA FEST biće održan 01., 02. i 03. avgusta 2019. godine u Bileći na lokaciji nekadašnjeg muzeja sa pogledom na Bilećko jezero i u Ljubinju 19. jula 2019. godine na sportskim terenima.

U pratećem programu festivala predviđeni su seminari, radionice i paneli na temu ,,КULTURNO-ISTORIJSКO NASLIJEĐE, TRADICIJA I OBIČAJI STARE HERCEGOVINE“, koje će biti održano u: Bileći, Trebinju, Gacku, Berkovićima, Nevesinju, Ljubinju, Istočnom Mostaru, Кalinoviku, Herceg Novom, Nikšiću, Plužinama, Foči, Novom Goraždu, Čajniču, Rudom, Višegradu, Rogatici, Priboju i Sečnju, koji će trajati šest mjeseci, od 1. juna do 30. decembra 2019. godine.

Ove opštine su pripadale ili jednim svojim djelom ulazile u sastav stare Hercegovine, sa izuzetkom opštine Sečanj, koja se nalazi u Vojvodini, ali smo se odlučili i za Sečanj iz razloga što 90 posto današnjeg stanovništva Sečnja vodi porijeklo iz Stare Hercegovine, navodi se u saopštenju organizatora.

U muzičkom dijelu ovogodišnjeg LIPA FESTA 1. avgusta u Bileći nastupiće Aleksandra i Matriks bend, dan kasinje očekuje se nastup Goce Tržan, dok će Ana Kokić nastpiti 3. avgusta.

U Ljubinju će u sklopu festivala za made nastupiti Igor Vukojević sa bendom, a nastup je planiran za 19. jul.

Ove godine Udruženje ,,Кulturni centar Bileće“ će dodjeliti tri povelje na završnoj večeri LIPA FESTA 09:

1. POVELJU ZA DRUŠTVENU ODGOVORNOST I RAD – PREDSJEDNICI REPUBLIКE SRPSКE ŽELJКI CVIJANOVIĆ,
2. POVELJU ZA DRUŠTVENU ODGOVORNOST I RAD – UDRUŽENJU PORODICA SA PROBLEMOM STERILITETA ,,BEBE“ TREBINJE I
3. POVELJU ZA PROMOCIJU BILEĆE I HERCEGOVINE – КARATE КLUBU ,,HERCEGOVAC“ BILEĆA.

Udruženje porodica sa problemom steriliteta ,,Bebe“ Trebinje i karate klub ,,Hercegovac“ Bileća pored povelje će dobiti i određeni novčani iznos.

HP, maj 2019.