Ulazak u Ginisovu knjigu rekorda doživljava se kao veliki uspjeh države, nacije ili pojedinca. Od 1955. godine  kada je u ovom zborniku prvi put objavljen pregled svjetskih rekorda, ljudskih dostignuća i prirodnih fenomena ljudi širom planete počeli su da sanjaju da i oni jednog dana zavrijede pažnju urednika knjige.

Velika je stvar postaviti Ginisov rekord u bilo kojoj oblasti, a Nevesinje je po svemu sudeći ozbiljan kandidat u bar četiri  kategorije!

Najveća porodična zadruga, najstariji stanovnik planete, najteža gljiva i najveći grb samo su neki od rekorda koji se vezuju za područje naše opštine.

Domaćinstvo Luke I Rista Čabrila u selu Jasena kod Nevesinja tridesetih godina prošlog vijeka imalo je 81 člana I to je bila najbrojnija porodična družba u Kraljevini Jugoslaviji. Američki demograf Mozli je 1935. Godine dolazio u Nevesinje I prema njegovim tvrdnjama to je bila najbrojnija porodična zadruga u svijetu. S obzirom das u danas porodice I sa desetak članova prava rijetkost I ovaj podatak zavređuje pažnju urednika Ginisove knjige rekorda.

Mara Sladoje ( 1790 – 1909 ) iz sela Oblja živjela je 119 godina i ona bi mogla biti najstariji stanovnik u istoriji civilizacije. Kada je u junu prošle godine preminuo Điroemon Kimura u 116. godini svjetske agencije su prenijele da se ovaj Japanac  nalazio  u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstarije ljudsko biće na planeti ikada. Iz toga se može zaključiti da je baka Kolakuša, kako su Maru zvali u Nevesinju, za čak tri godine premašila zvanični rekord.

U Šumićima kod Nevesinja mještanin Dragan Čorlija oktobra  2012. pronašao je gljivu tešku 15,7 kilograma. O ovome  postoji i video snimak, ali otkriće nije ni blizu izazvalo pažnju  koju su plasirali Kinezi kada su prošle godine u provinciji Junan pronašli gljivu tešku 15 kilograma. Kineski mediji su tada javili da gljiva treba da bude uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda.

Navijači Crvene Zvezde iz Nevesinja sagradili su prošlog ljeta na planini Velež grb voljenom klubu površine nevjerovatnih 21.000 metara kvadratnih što je veće od beogradske Marakane. Ovaj poduhvat nevesinjskih Delija privukao je i one koji tvrde da toliki grb ne postoji nigdje na svijetu.

Osim  ovih potpuno dokazivih rekorda postoji još čitav niz zanimljivosti vezanih za Nevesinje koje ubrajamo u grupu onih senzacionalnih. Penzionisan u 98. godini, pješke prevalio 1700 kilometara, sjekirom ubio vuka, za tri godine  izveo više od 1700 operacija, dobio sina u 106. godini, ubio poskoka dugog 2,2 metra, snijeg u toku noći napadao 130 centimetara, tiraž od 19.750.000 primjeraka… naslovi su koji  golicaju maštu znatiželjnika i izazivaju čuđenje bez obzira na dio zemaljske kugle odakle dolaze. A sve ovo zapravo svijetu „nudi“ malo Nevesinje.

 

Izvor: Radio Nevesinje