Humanitarni rad u Hercegovini dobija na zamahu i upravo ono što se dešava u svim razvijenim zemljama pogođenim epidemijom korona virusa počinje da se dešava i u našoj regiji.

Kako je potvrđeno za naš portal iz krugova neformalne grupe trebinjskih privrednika, preduzeća iz ovog grada Monting energetika, ABV sistem, Dineco, Đim trejd, Bonita, TDS Tarana, Trendy doo – Be Cool, Anis doo, Alo taksi , Đuka prom i Vumi doo doniraće trebinjskoj bolnici respirator i medicinsku opremu.

Inicijativu i prikupljanje sredstava u iznosu od 43.500 KM pomogao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sa 5.000 KM.

Očekuje se da medicinska oprema i respirator bolnici budu uručeni narednih dana , a sama nabavka respiratora njemačke proizvodnje već je dogovorena i nebi trebalo da bude problema u realizaciji, iako je na svjetskom tržištu izuzetno velika potražnja za ovim osnovnim sredstvom u borbi protiv pandemije virusa COVID 19.

Prethodnih dana nabavku respiratora za trebinjsku bolnicu, koja ih sada ima dva, najavile su firme Herc Gradnja, EFT group, manastir Tvrdoš (3 respiratora), Elektroprivreda RS (1) i predsjednik koncerna Swisslion Rodoljub Drašković (1), tako da se sve više stvaraju uslovi za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu stanovništva Hercegovine u globalnoj zdravstvenoj krizi velikih razmjera.

Svi ovi primjeri poziv su i drugima koji su u mogućnosti da na ovaj ili sličan način pomognu zdravstevne ustanove u Hercegovini, koje više nego ikada trebaju pomoć.

 

HP, mart 2020.