Narod Gacka ali i čitave Hercegovine trenutno djeluje po principu „na muci se poznaju junaci, u nevolji dobri prijatelji“. Akcija prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu u RS, u hrani i novcu, koju je pokrenula opština Gacko, Crkvena opština i Rudnik i TE Gacko, nastavila se i danas, a trajaće do večeras, do 20:00 sati.

Predsjednik Skupštine opštine Gacko, Jovan Kovačević, reko je da se planira objediniti zajednički komvoj Hercegovine. Ispred stare crkve i dalje pristiže stanovništvo Gacka sa paketima pomoći, koji će danas biti odpremljeni u Doboj. „Planiramo da objedinimo jedan zajednički komvoj iz Hercegovine. Jedan šleper je već spreman u Ljubinju, Nevesinju, Berkovićima, a zajedno sa dva kamiona iz Gacka i šleperom koji se očekuje iz Nikšića, koji će se kompletirati do večeras, već sutra će biti na planiranom odredištu. Zajedno sa pomoći koji sakuplja narod Gacka, dio proizvoda stiže iz mljekare Pađeni, koja će i sama obezbijediti jedan šleper hrane“, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu planirano je da se pomogne i Obrenovcu i da se za tamošnje ugroženo stanovništvo sakupi i pošalje dio pomoći. Podsjećamo da je akcija prikupljanja pomoći otpočela juče.

Prema riječima zamjenika načelnika opštine Gacko, Radoice Antunovića, juče je u Bijeljinu odpremljeno preko 7 tona hrane, u vrijednosti od oko 30.000 KM, dok su novčana sredstva u vrijednosi od 3.000 KM, uplaćena na humanitarni broj žiro računa. „Akciji se odazvalo preko 800 domaćinstava, koja su izrazila spremnost i potrebu da na svaki mogući način pomognu ugroženom stanovništu. Razgovarali smo sa načelnikom opštine Bijeljina i njegovim saradnicima o budućim planovima. Iz tog razgovora donijeli smo zaključak da se u narednom periodu moramo bazirati na sakupljanje novčane pomoći, kako bi ugroženim porodicama koje se budu vraćale svojim kućama gdje je sve uništeno, u nekoj mjeri pokušali pomoći i donirati makar dio onoga što su izgubili“, istakao je Antunović.

Pomoć stiže sa svih strana, a između ostalih, nesebičnu podršku je pružio i vlasnik trovinske radnje „Plastika“, Stanimir Šupić, koji je ponudio usluge prevoza prikupljene pomoći do bilo kog odredišta. Potreba za ljudstvom iz naše, ali i okolnih opština, još nije neophodna, iako je spremnost da pomogne izrazilo oko 300 mladih Gačana.

Predstavnici opštine Gacko ostaju u kontaktu sa štabom Civilne zaštite u RS, kako bi pratili dalju situaciju i reagovali shodno stanju na terenu. Jedno je sigurno. Za ova područja i ove ljude koji su pretrpjeli veliku muku, trebaće mnogo novca, vremena, strpljenja i ljubavi da se vrate normalnom životu.

Izvor: Opština Gacko