Hrvatska intenzivno radi na tzv. kovid-pasošima koji bi trebalo da se nađu u upotrebi već početkom juna.

 

“Zamišljeno je da se oni izdaju digitalnim putem. Napraviće se aplikacija koja će generisati siguran QR kod na kojem će biti podaci o putniku, njegovo ime i prezime, datum kada su primili vakcinu, kad su se testirali ili kad su preboleli kovid. Na tome se radi intenzivno, Hrvatska je svakako među zemljama koje na tome najaktivnije rade. Plan nam je da sve bude gotovo do početka juna”, kaže izvor hrvatskog portala index.hr.

Za sve oko izdavanja kovid-pasoša, odnosno spomenutog QR koda, biće nadležno Ministarstvo zdravlja Hrvatske.

Koje zemlje što pre žele uvođenje kovid-pasoša?

Hrvatska je jedna od trinaest evropskih zemalja koje su već dogovorile kriterijume za zelene pasoše, odnosno potvrde koje bi olakšale putovanja u vreme pandemije.

Osim Hrvatske, tu su i Austrija, Bugarska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija, a o kriterijumima bi uskoro trebalo da se izjasni i Evropska komisija.

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kustinger nedavno je izjavila da bi upravo ova inicijativa za brže uvođenje zelenog pasoša koji će omogućiti preživljavanje evropskog turističkog sektora.

Ta potvrda bi putnicima garantovala da neće završiti u karantinu.

Podsetimo, Evropska komisija je još sredinom marta predložila uvođenje digitalnih tzv. kovid-pasoša za slobodnije kretanje unutar EU u vreme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o vakcinaciji, o negativnom testu ili preležanom virusu.

Francuska prva krenula sa testiranjem

Francuska je postala prva država članica EU koja je započela sa testiranjem digitalnih kovid-pasoša. Aplikacija TousAntiCovid deo je državnog programa za traženje kontakata zaraženih, a ista je nadograđena kako bi sačuvala podatke poput negativnog rezultata na testu za kovid 19 na mobilnim telefonima putnika.

Foto: Profimedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francuski Le Mond pisao je kako će od 29. aprila aplikacija uključivati i podatke o vakcinaciji.

Svi koji se budu testirali na koronavirus dobiće i digitalnu potvrdu porukom ili e-mejlom koju će moći da sačuvaju u aplikaciji TousAntiCovid.

Danska ima Koronapas

Nekoliko država članica EU razvija sličan sistem. Danska je takođe među prvima predstavila svoj Koronapas.

Ljubiteljima fudbala dopušta se ulaz na stadione, a barovi, restorani i muzeji se ponovno otvaraju jer Danska velikim korakom ukida ograničenja. Uslov da Danci iskoriste novu slobodu je da moraju da dokažu da nisu zaraženi, pokazujući Koronapas, piše BBC.

Reč je o digitalnoj aplikaciji MinSundhed (MyHealth) koja pokazuje da li je osoba imala negativan rezultat testa u poslednja 72 sata ili potvrdu o vakcinaciji ili pak dokaz o prethodnoj infekciji unazad dve do 12 nedelja.

Inače, vanredni odbor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) ove nedelje preporučio je da potvrde o vakcinaciji ne budu preduslov za međunarodno putovanje jer su, navode, vakcine neravnomerno raspoređene između zemalja.

 

Izvor: B92