Realizacija rimejka filma “Valter brani Sarajevo” počeće ove godine, nakon što se krajem maja održi audicija za glumce i izabere novi Valter koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živojinovića, otkrio je Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Jadran filma, nosioca tog projekta u kom učestvuju partneri iz Kine, ali i iz zemalja bivše Jugoslavije, Australije i Njemačke.

Film će se snimati u dvije verzije i iz toga će biti izvedena i televizijska serija, izjavio je Grubišić za Hinu, podsjećajući da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspjeh u Narodnoj Republici Kini.
Nakon godina priprema rimejk “Valtera” ušao je u završnu fazu i to nakon više godina pregovora sa stranim partnerima.

“Jadran film je inicijator cijelog projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga smo dobili odobrenje Vlade Federacije BiH i tadašnjeg ministra kulture Gavrila Grahovca. Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo u potragu za koproducentima i partnerima u NR Kini i cijelom svijetu. Taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju”, ističe Grubišić.

Snimanje u Sarajevu i zagrebačkim studijima “Jadran filma”

Prema njegovim riječima, rimejk će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i u zagrebačkim studijima Jadran filma.

“U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu riječ, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekat zainteresovali važne i velike strane partnere”, rekao je Grubišić. Dodao je da se trenutno usklađuju kreativna izvođenja i finansijska ulaganja u obje planirane verzije.

“Problemom adaptacije ‘Valtera’ za novo doba sistemski smo se bavili godinama i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio izazovan i težak. Vjerno će slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledaoca i u nekom smislu će imati veze i s posljednjim ratom – nadam se i posljednjem na ovim prostorima”, ističe Grubišić.

Audicija će, kaže, biti otvorena za sve glumce s područja bivše Jugoslavije. U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nosioca naslovne uloge Batu Živojinovića, ali svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u rimejku. U ranijim izjavama Grubišić je isticao i da su motivi za snimanje novog “Valtera” svojevrsni povratak na “sistem vrijednosti koji se nama sviđa”.

“Većina Kineza Valtera izjednačavaju s Titom”

“Lično mi se sviđaju filmovi u kojima postoji mitska borba dobra protiv zla. I mislio sam prije svega na to, ali mislio sam i na ono što je kod nas bilo definisano u naslovu jedne knjige – mali narodi moraju biti oprezni s velikim idejama. U svakom vremenu i u svakoj pojavi svaki čovjek treba da odvoji dobro od zla i što je u originalu filma ‘Valter brani Sarajevo’ jasno naznačeno. Zato je to veliki film i nije slučajno da je upravo u Kini bio najgledaniji film svih vremena”, ističe Grubišić dodajući i to da je većini Kineza Valter, na neki način, izjednačen s Titom.

Upitan za percepciju takvog povezivanja u Hrvatskoj javnosti, Grubišić poručuje da se o tome raspravlja, kako tvrdi, sa zadrtih i potpuno pogrešnih ideoloških platformi.

“Mislim da nitko kod nas ne može mijenjati istoriju, niti birati u kojoj vojsci su nam bili djedovi. Možemo samo na pametan način definisati šta je budućnost i izvući samo ono dobro što je bilo u prošlosti. Borba protiv onoga koji je ubijao civile i pokušavao iskoreniti cijele narode u logorima bila je, naravno, borba dobra protiv zla”, zaključuje Grubišić poručujući da je taj projekat jedan od ključnih koji redefinišu mjesto i ulogu Jadran filma.

Osim toga, najavio je i dalji rad na realizaciji ranije najavljenog projekta “Comrade Tito Superstar”, za kojeg tvrdi da će biti film “u kojem će biti ubijeno više zlikovaca nego u filmovima Kventina Tarantina”, “Povratak Vinetua” kao zombi horor, ali i ekranizaciju “Gričke vještice”.

Originalni film “Valter brani Sarajevo” je romansirana priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru i bio je među najgledanijim filmovima svih vremena u Kini. Prema nekim procjenama film je pogledalo gotovo milijardu ljudi.

Izvor: index.hr