Hrvatski državljani bi krajem ove godine u SAD mogli da putuju bez viza, rekla je zvaničnica američkog Ministarstva unutrašnje bezbjednosti koja ove sedmice boravi u Hrvatskoj kako bi napravila posljednju procjenu njene spremnosti za ulazak u bezvizni režim.

Ministar unutrašnje bezbjednosti Alehandro Majorkas donosi konačnu odluku o spremnosti Hrvatske za ulazak u Program izuzimanja od viza (VWP).

Serena Hoj, sekrtar za međunarodne poslove u tom ministarstvu, Hini je rekla da će Majorkas odluku donijeti do kraja septembra.

“A onda, ako sve bude po planu, vjerujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u”, kazala je i dodala da je delegacija resornog ministarstva “optimistična” da će tako i biti.

Hrvatski državljani će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektronskog sistema za autorizaciju putovanja (ESTA). Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati prije leta, a prijava će koštati 14 dolara.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je rekao da će hrvatsko pristupanje VWP-u biti važno i radi pristupanja Hrvatske šengenskom prostoru.

 

Izvor: Tanjug