Isto kao i ljudi i zdrave namirnice bolje djeluju kada su u paru. LifePress vam donosi listu namirnica koje su kada se upare, naprosto nepobjedive.

Piletina i grejpfrut

Ako imate osjećaj da ste na izmaku snaga, stvar može popraviti koenzim Q10 (koji je pronađen u piletini, ribi i svinjetini) i grejpfrut. Jedno istraživanje sprovedeno u Japanu je pokazalo da citrusno voće poboljšava apsorpciju koenzima Q10 čak do 50 odsto.

Ublažite upale prirodnim putem – Ljute papričice i tofu

Koreanci na osnovu istraživanja koja su sproveli, preporučuju konzumiranje ljutih papričica u kombinaciji sa tofuom (Povremeno zamijenite meso tofuom) jer je to veoma dobra kombinacija za ublažavanje upalnih procesa u organizmu, a sve to zahvaljujući magičnom sparivanju kapsaicina, antioksidanta pronađenom u ljutim papričicama i genistena, isoflavona pronađenom u proizvodima od soje.

Crni biber i kurkuma

Dodavanje malo pikantnosti u hranu definitivno je dobro za naše zdravlje, a crni biber i kurkuma su sjajan tim u borbi protiv upala i to zato, jer kurkumin, koji ima antiupalna svojstva pomiješan sa piperinom iz bibera jača svoja svojstva i jače djeluje.

Pobijedite umor spanaćem i jagodama

Ako ste veoma pospani i ne možete držati oči otvorenima usred radnog vremena, možda vašem organizmu nedostaje gvožđe. Nedostatak gvožđa u organizmu može uzrokovati glavobolje i konstantni umor, ali i za to postoji rješenje. Kombinacija mladog spanaća sa jagodama može dramatično da podigne nivo gvožđa u organizmu, jer je spanać veoma bogat gvožđem, a jagode vitaminom C koji potpomaže bolju apsorpciju gvožđa.

Meso sa roštilja i ruzmarin

Ovo začinsko bilje ne samo da poboljšava ukus mesa, već je i veoma snažan antioksidant koji neutrališe heterociklične amine (HCA), kancerogene komponente pronađene u reš pečenom mesu.

Spasite kožu maslinovim uljem i paradajzom

Zaboravite na skupocjene kozmetičke preparate i tretmane uz pomoć mediteranske ishrane koja uključuje velike količine paradajza u kombinaciji sa maslinovim uljem, a vjerujemo da vam to neće biti problem. Likopen koji se nalazi u paradajzu štiti kožu od starenja i sunčevih opekotina, a u kombinaciji sa maslinovim uljem njegovo dejstvo samo jača.
Zaštitite srce sa ribom i vinom

Slobodno uz vašu riblju večeru popijte čašu vina, jer ćete na taj način povećati koncentraciju zdravih omega 3 masnih kiselina, kažu italijanski istraživači. Oni su otkrili da se komponente koje su zdrave za srce bolje apsorbuju ako se kombinuju sa čašom vina, ali ne i sa ostalim alkoholom, a i zna se gdje riba tri puta pliva.

Izvor: eTreafika