Ne znamo spadate li u one koji se svakodnevno šminkaju ili ste od onih koji radije koriste šminku samo za neke posebne prilike ili u izlascima vikendom. Međutim, jedno je sigurno, uklanjanje šminke ne smijete preskakati ni u kom slučaju.

Koliko god vam se činilo bezazlenim da ne uklonite kompletnu šminku samo tu jednu veče, uvjeravamo vas da su posljedice velike i dugotrajne.

Šta se dešava vašoj koži ako preskačete uklanjanje šminke?

Ako povremeno ili stalno preskačete ovaj dio beauty rutine, onda se nemojte iznenaditi ako na vašem licu primijetite sitne borice i da vam je koža postala isušena i manje elastična. Ako ne vodite računa o koži lica i ostavljate make-up preparate noću, nemojte se čuditi ako osjetite pod rukom da vam je koža odjednom postala masnija ili grublja. O mrljama na licu i promjeni pigmentacije kože da ne govorimo…

Naše ćelije kože se tokom noći regenerišu, a ako ostavite šminku na licu, spriječićete taj proces. Šminka će začepiti vaše pore, a to može prerasti u ozbiljnije probleme s kožom. Zato, nakon svega ovoga što stepročitali, da li i dalje imate dileme o uklanjanju šminku prije odlaska u krevet?

Kako odabrati pravo sredstvo za uklanjanje šminke

Kozmetičke kompanije odavno su uvidjele značaj preparata za uklanjanje šminke, te je i njihov izbor velik i raznovrstan.

Koristite samo preparate za uklanjanje šminke koji nisu na bazi alkohola!

Obavezno birajte isključivo samo preparate koji nisu na bazi alkohola. Alkohol može samo dodatno isušiti ili još gore iziritirati kožu, a naročito osjetljivi dio oko očiju.

Odaberite sredstvo za uklanjanje šminkeu zavisnosti od tipa kože

Kao što vam je za odabir odgovarajućeg pudera neophodno prvo odrediti tip kože, tako je i neophodno birati samo one proizvode za čišćenje lica koji odgovaraju vašem tipu kože.

Sredstva za uklanjanje šminke

Odmah na početku da naglasimo da vlažna maramica, koja vam je vjerovatno prva pala na pamet nije sredstvo za uklanjanje šminke. Ona ne uklanja šminku, nego samo površinski sloj, a ostatak šminke će vam se zadržati u porama. Ne vjerujete nam? Nakon vlažne maramice, uzmite blazinicu i neko drugo sredstvo i pređite čitavo lice samo s njim. Koje boje je blazinica?

Mlijeko za uklanjanje šminke

Ovo sredstvo za uklanjanje šminke naročito preporučamo za uklanjanje maskare, sjenila i tuša za oči. Mlijeko za uklanjanje šminke je lagano, a efikasno sredstvo. Koristite ga pomoću blazinica ili vate i nježnim pokretima uklonite šminku sa lica.

Micelarna voda

Ako tražite najbolje sredstvo za uklanjanje šminke, preporučamo vam ovo kozmetičko čudo. Micelarna vodane sadrži nikakve štetne agense, koji ti mogu izazvati neugodne alergije i reakcije na licu. Ona u isto vrijeme i hidrira i čisti kožu, te nema potrebe za umivanjem, kao kod većine drugih preparata, mamva preporučamo da ipak nježno operete lice mlakom vodom.

Izvor: Ljepota i zdravlje