Kako pronaći i izgraditi svoj prepoznatljivi stil oblačenja? To zna Karin Rojtfeld, Francuskinja koja je od 2001. do 2011. godine uređivala francusko izdanje cijenjenog modnog magazina ,,Vogue”.

Karin Rojtfeld, bivšu urednicu francuskog izdanja magazina Vogue i osnivačicu magazina “CR Fashion Book”, nazivaju jednom od najbolje obučenih žena u svijetu mode. Ova 63-godišnja Francuskinja, koja je mnogima modni uzor, za magazine “Stylist” otkrila je tajne svog oblačnenja i savjete uz pomoć kojih svaka žena može pronaći sopstveni stil.

1. Nikada ne možete imati previše crnih suknji

Poznate kraljice stila uglavnom imaju jedan odjevni komad kojem su vjerne i koji je temelj njihovih kombinacija. Za Karin je to crna suknja. ,,Kupujem beskrajno mnogo crnih suknji. Imam 20 verzija iste suknje. U većini slučajeva oblačim se isto. Nekada sam nosila mnogo ludih stvari, ali kada sam postala baka, željela sam i da izgledam kao baka.”

2. Ignorišite trendove

Svi nose odjeću s cvjetnim dezenom, a Vi ga ne možete smisliti? U tom slučaju, ni ne pomišljajte na kupovinu odjevnih komada s cvjetnim dezenom, bez obzira na to što su oni trenutno popularni. Trendovi dolaze i odlaze, ali samo klasika nikada ne izlazi iz mode. Klasične farmerice umjesto onih s aplikacijama u obliku cvijeća moći ćete nositi i kada popularnost tog dezena prođe, dok će oni koji robuju trendovima opet morati da idu u kupovinu.

3. Izbjegavajte kopiranje kombinacija s modnih pista

,,Nikada ne bih preporučila kopiranje onoga što vidite na modnoj pisti. Svuda ćete vidjeti imitacije. Svi će nositi istu bluzu s istim dezenom i naravno da će Vam to uskoro dosaditi”, kaže Karin. Umjesto kopiranja, prepustite se sopstvenom modnom instinktu i slažite kombinacije po svom ukusu.

4. Ne bacajte odjeću – prekrojite je

Možda sami niste dovoljno spretni za to, ali zato uvijek možete iskoristiti usluge krojačice. Prekrajanjem staroj odjeći možete udahnuti novi život, iz duge haljine napraviti kratku, promijeniti izgled svoje suknje, prilagoditi dužinu pantalona svojoj visini… Karin posebno voli da prekraja odjeću komercijalnih modnih brendova koja zbog masovne proizvodnje često ne pristaje našoj figuri i tvrdi da zbog toga ti komadi mogu izgledati skuplje.

5. Upoznajte svoje tijelo

,,Moj je stil vrlo jednostavan i vrlo specifičan. Sve se svodi na proporcije i siluetu. Provela sam mnogo godina kupujući odjeću koju sam zatim mijenjala, jer mi nikada nije pristajala onako kako sam ja to htjela. Kada poznajete svoj oblik tijela, onda znate kako da se obučete. Sada znam šta mi pristaje”, kaže Karin. Uvijek uzmite u obzir proporcije svog tijela prilikom kupovine odjeće. Na primjer, široke pantalone možda jesu trendi, ali niskim ženama ne laskaju, pa onda i ne morate da trošite novac na njih, nego bolje odaberite model pantalona koji je stvoren za vas.

6. Mješajte ženske i muške odjevne komade

Ukradite kožnu jaknu iz ormara svog partnera i spojite je sa svilenom košuljom. Isto tako, iz muškog ormana možete da pozajmite klasičnu košulju i kombinujete je sa svojim omiljenim sakoom i pantalonama. Kada prestanemo da se opterećujemo podjelom odjeće na žensku i mušku, otvara se prostor za zanimljive modne igre.

7. Kada ne znate šta da obučete, vratite se odjeći u kojoj se osjećate udobno

,,Ni ja nisam imuna na otvaranje ormana uz riječi: “Bože, nemam ništa da obučem danas!” To se svima dešava. Onda izvučete svu svoju odjeću napolje, pa se posle vratite na ono što vam sigurno pristaje. To su uvijek isti džemperi, isti kaput u kojem izgledate dobro. Treba vam nešto u čemu će vam biti udobno, posebno ako se osjećate umorno i loše”, smatra Karin.

8. Nikada ne rizikujte sa skupim odjevnim komadima

Bolje rizikujte sa jeftinijom trendi odjećom, a kada su u pitanju skupi odjevni komadi, priuštite sebi klasiku sa kojom igrate na sigurno i koju ćete uvijek nositi. Kako kaže Karin, u redu je flertovati sa trendovima, ali ako često kupujete odjeću koju kasnije nikada ne nosite, onda se ne isplati riskirati sa skupim komadima.

 

Izvor: stil.kurir.rs